Za otklanjanje posljedica zemljotresa

Francuska izdvaja pet miliona evra organizacijama za pomoć Maroku

  • Извор: СРНА
  • 11.09.2023. 11:20

Francuske vlasti odvojile su pet miliona evra za humanitarne organizacije koje rade u Maroku na otklanjanju posljedica razornog potresa koji je pogodio tu državu.

"Novac će otići organizacijama koje su već aktivne u zoni katastrofe", rekla je francuski ministar spoljnih poslova Katrin Kolona, koja je odbacila pitanja o nedostatku zvaničnog zahtjeva Maroka za pomoć od Francuske.

Prema njenim riječima, Maroko je suverena država i sama utvrđuje obim svojih potreba.

Agencija Frans pres navodi da su odnosi između Francuske i Maroka zategnuti, posebno zbog napora predsjednika Emanuela Makrona da ostvari bolje veze sa Alžirom.

Kina odobrila 200.000 dolara hitne humanitarne pomoći Maroku

Kina odobrila 200.000 dolara hitne humanitarne pomoći Maroku

Planirana posjeta Makrona Maroku još nije potvrđena, a mjesto ambasadora te države u Francuskoj upražnjeno je u proteklih nekoliko mjeseci.

Državni marokanski mediji javili su da je, prema posljednjim podacima, broj poginulih u snažnom zemljotresu porastao na 2.122, dok je 2.421 osoba povrijeđena.

U epicentru zemljotresa registrovano je više naknadnih zemljotresa, a Evropsko-mediteranski seizmološki centar zabilježio je sinoć potres jačine 4,5 stepeni po Rihterovoj skali 77 kilometara jugozapadno od Marakeša.

Trka sa vremenom u Maroku: Potraga za preživjelima

Trka sa vremenom u Maroku: Potraga za preživjelima

Zemljotres se dogodio u planinskom lancu Visoki Atlas u Maroku nešto poslije 23.00 časa u petak, 8. septembra, po lokalnom vremenu, na relativno maloj dubini od 18,5 kilometara, sa epicentrom 72 kilometra jugozapadno od Marakeša.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.