Proizvođač preminuo

Francuska zabranila implante za grudi zbog povezivanja sa rakom

  • 05.04.2019. 15:59

Francuska je postala prva zemlja na svijetu koja je uvela zabranu za implantate za grudi koji se povezuju s rijetkom vrstom raka imunog sistema.

Zabranom je obuhvaćeno nekoliko modela implantata s hrapavijom površinom, koji se povezuju s rijetkom vrstom raka imunog sistema, prenosi BBC.

Kako se navodi, vjeruje se da je oko 70.000 žena ugradilo te zabranjene implantate, od oko 400.000 žena, koliko je u Francuskoj ugradilo implantate.

Donesena zabrana predstavlja mjeru predostrožnosti, uvedenu zbog "rijetke, ali ozbiljne opasnosti", saopštila je Nacionalna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode.

Agencija je navela da je zabilježeno 59 slučajeva raka među ženama koje su ugradile implantate, a od njih tri žene su umrle. 

"Što je implantat više hrapav i grub, veći je rizik od dobijanja raka", navela je Agencija i dodala da ne postoji naučno objašnjenje za pojavu bolesti i da se vrše posmatranja.

Istovremeno, ženama se savjetuje da ne idu na operaciju uklanjanja implantata jer je rizik od obolijevanja mali.

Inače, u Francuskoj je u četvrtak umro osnivač kompanije PIP koja je proizvodila silikonske implantate punjene standardnim silikonskim gelom, koji je dovodio do oštećenja implantata. 

On je 2013. uhapšen i osuđen na četiri godine zatvorske kazne. Međutim, prije nego što mu je kompanija zatvorena 80 odsto implantata je izvezeno.

Taj skandal pogodio je oko 300.000 žena u 65 zemalja, uključujući Francusku, Veliku Britaniju, Njemačku, Venecuelu i Brazil.

Тагови: