Teroristički napad u Sankt Peterburgu

FSB otkrila saučesnika u ubistvu Tatarskog!

  • Извор: Агенције
  • 13.04.2023. 11:08

Teroristički napad u kojem je ubijen ratni izvještač Maksim Fomin, čuven po pseudonimu Vladlen Tatarski, organizovale su ukrajinske specijalne službe i njihovi agenti, uključujući i one iz ruske opozicije u inostranstvu, saopštila je Federalna služba bezbjednosti (FSB).

Pored optužene Darije Trepove u pripremi terorističkog napada učestvovao je i tridesetšestogodišnji član ukrajinske diverzantsko-terorističke grupe, državljanin Ukrajine Jurij Denisov, koji je koristeći usluge ekspresne dostave i predao eksplozivnu napravu, precizirala FSB.

Prema njihovim informacijama, Denisov je iz Kijeva preko Letonije stigao u Moskvu u februaru gdje je sakupljao informacije o Tatarskom, njegovim navikama i mjestima koje posjećuje, da bi nakon terorističkog napada 3. aprila odletio u Tursku preko Jermenije.

Osumnjičena za ubistvo Tatarskog priznala da je donijela figuricu sa eksplozivom u kafić

Osumnjičena za ubistvo Tatarskog priznala da je donijela figuricu sa eksplozivom u kafić

"Spremaju se međunarodna potjernica za njim", dodala je FSB.

U izvještaju FSB-a se ističe da je Trepova izvršila teroristički akt jer su je na to nagovarali čelnici Fondacije za borbu protiv korupcije Leonid Volkov i Ivan Ždanov, koje je Ruska Federacija proglasila izdajnicima i stranim plaćenicima.

"Lideri ekstremističke organizacije 'Fond za borbu protiv korupcije' su nakon početka Specijalne vojne operacije, više puta izjavljivali potrebu da se sprovedu subverzivne aktivnosti u Rusiji kako bi se promijenio ustavni poredak Ruske Federacije", saopštila je FSB.

Detalji eksplozije u kojoj je poginuo ruski vojni bloger

Detalji eksplozije u kojoj je poginuo ruski vojni bloger

I protiv njih je pokrenuta istraga koju vodi Istražni komitet Rusije jer su, prema informacijama kojima raspolaže FSB, javno pozivali na vršenje terorističkih i ekstremističkih aktivnosti.

Advokat optužene Trepove za teroristički napad u Sankt Peterburg je Danil Berman, koji je zastupao članice feminističke grupe "Pusi Rajot" i američkog novinara Gerškoviča koji je optužen za špijunažu.

Čuveni ruski ratni izvještač Tatarski je ubijen 2. aprila u eksploziji u Strit Baru u Sankt Peterburgu, u kojoj je povređeno još 40 osoba. Darija Trepova, koja je ranije bila osumnjičena za ovaj teroristički napad, zvanično je optužena i privedena u Basmanski sud u Moskvi.

Moskva za napad okrivila ukrajinsku obavještajnu službu

Moskva za napad okrivila ukrajinsku obavještajnu službu

Optužena je ranije priznala da ju je regrutovao čovjek povezan sa Službom bezbjednosti Ukrajine (SBU).

Ratni izvještač Vladlen Tatarski je dokazao da je front danas svuda: u ratnoj zoni, u pozadini, u gradovima, u srcima i u umovima, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.