Britanski list

Gardijan: Rusija dobija ekonomski rat, zbog toga Bajden šalje napredno oružje

  • Извор: СРНА
  • 02.06.2022. 15:47

Britanski list "Gardijan" ocjenjuje da Rusija dobija ekonomski rat koji je pokrenuo Zapad, te da sankcije koje su uvedene protiv nje - ne djeluju.

Najbolji dokaz da sankcije ne djeluju jeste odluka predsjednika SAD DŽozefa Bajdena da isporuči Ukrajini napredne raketne sisteme. Nada se svodi na to da će savremene američke vojne tehnologije učiniti ono što do sada nije uspjela zabrana isporuke energenata i konfiskacija ruske imovine - da Putin bude natjeran da povuče vojsku, naglašava se u tekstu "Gardijana".

Autor teksta Leri Eliot navodi da su prošla već tri mjeseca od kad je Zapad počeo ekonomski rat protiv Rusije, ali da on ne ide po planu. Naprotiv, sve ide "veoma loše".

U tekstu ne napominje da sankcije nisu uvedene zato što su najbolje rješenje, vać zato što su bile bolje od ostalih varijanti: ne činiti ništa ili se vojno umješati u sukob.

Ipak, ni sankcije, ocjenjuje Eliot, nisu dovele do očekivanih ciljeva.

Rusija bez teškoća pronalazi alternativno tržište za svoju energetiku, a njen izvoz nafte i gasa u Kinu u aprilu je povećan za više od 50 odsto u poređenju sa prethodnom godinom.

Evropa samo postepeno odustaje od svoje zavisnosti od ruskih energenata i zbog toga je Putin uspio da izbjegne munjevitu finansijsku krizu, naglašava se u tekstu "Gardijana".

Rublja je ojačala zahvaljujući kontroli kretanja kapitala i pozitivnom saldu trgovačke ravnoteže.

Rusija ima vremena da pronađe alternativne izvore rezervnih djelova i opreme iz zemalja koje su spremne da zaobiđu zapadne sankcije.

Eliot smatra da postoji nekoliko potencijalnih načina da se ruska specijalna vojna operacija završi.

Prema njegovim rečima, među njima je "malo vjerovatna" varijanta da Rusija bude poražena, zatim ekonomska blokada koja bi na kraju mogla da "proradi", ili mirovni sporazum.

Autor smatra da "ekonomska realnost govori samo jedno: prije ili kasnije biće zaključen sporazum".

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина