Među najtraženijim osobama na svijetu

Gde je nestala kripto-kraljica Ruža koja je ojadila svijet

 • Izvor: Telegraf.rs
 • 24.01.2023.18:41

Ruža Ignatova, njemačka državljanka rođena u Bugarskoj, nazivala je sebe 2016. godine kriptokraljicom i svoju kompaniju OneCoin reklamirala kao unosnog suparnika Bitcoinu na rastućem tržištu kriptovaluta.

Samo 16 mjeseci kasnije, Ignatova se ukrcala na avion u Sofiji za Atinu i potom nestala, jer je od tada niko nije vidio, prenio je "CNN".

Vlasti navode da je OneCoin bio piramidalna šema koja je prevarila ljude za više od četiri milijarde dolara.

Ignatova je uvjeravala ulagače u SAD i širom svijeta da ulože gomilu novca u njenu kompaniju. Sada je Ruža među 10 najtraženijih FBI bjegunaca, uz vođe bandi i ubice.

"Ignatova i njeni partneri prevarili su žrtve za milijarde dolara tvrdeći da će OneCoin biti 'ubica Bitcoina'. Zapravo, OneCoini su bili potpuno bezvrijedni. Njihove laži osmišljene su s jednim ciljem - natjerati obične ljude širom svijeta da im predaju svoj teško zarađeni novac", rekao je Demian Viliems glavni tužilac Njujorka, prenosi Tanjug.

Na dnu njene potjernice nalazi se bilješka:

"Vjeruje se da Ignatova putuje sa naoružanim čuvarima ili saradnicima. Ignatova je možda imala plastičnu operaciju ili je na neki drugi način promijenila svoj izgled".

Ruža Ignatova (42) je njemačka državljanka, ali je rođena u Bugarskoj, gdje joj je otac bio inženjer, a majka učiteljica.

U svojoj knjizi "Kriptokraljica koja je nestala", autor Džejmi Bartlet detaljno je opisao njen uspon od skromnih početaka do preduzetničke zvijezde.

Dok je bila djevojčica, njena porodica se preselila u Njemačku, gdje je Ignatova briljirala kao učenica.

Dobila je stipendiju za univerzitet u Konstancu u Njemačkoj, gdje je upoznala i udala se za kolegu studenta prava. Tvrdila je da ne želi djecu, napisao je Bartlet, jer bi joj stala na put u sticanju bogatstva. Ljudima je govorila da želi da postane milionerka do 30. godine.

Nakon studija evropskog prava na Univerzitetu Oksford, Ignatova je dobila posao u Sofiji kao konsultant za Mekinzi end kompani, međunarodnu konsultantsku kuću za menadžment.

Ignatova i suosnivač OneCoina Karl Sebastian Grinvud, počeli su 2014. ulagačima u Evropi, Njujorku i širom svijeta da predstavljaju kriptovalutu.

Obećavali su kupcima petostruki ili čak desetostruki povrat ulaganja, navedeno je u sudskim dokumentima.

OneCoin se nije rudario kao druge kriptovalute, već se generisao kroz softver.

Sve je počelo da se raspada 2016, kada su investitori imali poteškoća sa prodajom svojih OneCoina kako bi nadoknadili svoja izvorna ulaganja, stoji u sudskim dokumentima.

Internetom se počela širiti vijest da je taj posao prevara, mediji su počeli da postavljaju pitanja, a uključili su se i međunarodni i američki savezni istražitelji.

U oktobru 2017. Ministarstvo pravosuđa SAD optužilo je Ignatovu za prevaru putem interneta, zavjeru za činjenje prevare sa vrijednosnim papirima i zavjeru za pranje novca, od kojih svaka nosi maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

Savezni sudija u Njujorku izdao je nalog za njeno hapšenje.

Manje od dvije sedmice kasnije, 25. oktobra 2017. godine, ukrcala se na komercijalni let iz Sofije za Atinu, stoji u sudskim dokumentima. Zatim je nestala, ostavivši svoje poslovne partnere da snose odgovornost za posrnulu kompaniju.

Dok je ona otišla sa ogromnom količinom gotovine, njeni partneri nisu bili te sreće.

Grinvud je uhapšen u julu 2018. u svom domu u Koh Samuiju na Tajlandu i izručen SAD.

U decembru je priznao krivicu za prevaru putem interneta, zavjeru za činjenje prevare i zavjeru za pranje novca. On je u pritvoru i suočava se sa 20 godina zatvora po svakoj od tri tačke optužnice.

Brat Ignatove, Konstantin Ignatov, uhapšen je u martu 2019. na aerodromu u Los Anđelesu.

Ignatov se izjasnio krivim i trebalo bi da mu bude izrečena kazna u februaru.

OneCoin je ugašen i njegov sajt više nije aktivan.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Serija: Slatke muke

  "Slatke muke' srpski sitkom u režiji Marka Manojlovića, prati poznatu ličnost Andriju Miloševića, kojeg i igra Andrija Milošević, a koji se suočava sa svakodnevnim problemima, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima prolazeći kroz urnebesne situacije.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.