Izrael

Glasanje o novoj vladi bez Netanjahua

  • 13.06.2021. 10:14

JERUSALIM - Izraelski parlament danas bi trebalo da glasa o novoj Vladi, krhkoj koaliciji od osam stranaka koja bi smijenila premijera Benjamina Netanjahua prvi put poslije više od jedne decenije.

Nova koalicija ima samo tanku većinu - 61 od 120 mjesta u Knesetu. Pored toga, članovi dolaze iz čitavog političkog spektra obično nisu međusobno usklađeni, međutim, stranke su jedinstvene u neslaganju sa Netanjahuom.

Međutim, Netanjahu je učinio sve da zadrži vlast i nastojao je da podijeli članove koalicije, što bi moglo da okonča ovaj politički eksperiment prije nego što je i počeo.

Netanjahu je novu koaliciju nazvao "prevarom vijeka".

Novu koaliciju u početku će voditi političar krajnje desnice Naftali Benet, a planirana Vlada uključuje arapsku stranku, prvu u istoriji.

Neki su kritikovali činjenicu da je Benet vjerovatno sljedeći premijer, uprkos tome što njegova stranka ima samo sedam mandata.

Savez je oformio Jair Lapid iz stranke Budućnost, koji je imao mandat za formiranje vlade, ali je dozvolio da Benet prvo zauzme funkciju premijera, prije nego što ga Lapid zamijeni za dvije godine, prema njihovim planovima.

Na sjednici će se, takođe, glasati za novog predsjednika parlamenta, javlja DPA.

Ukoliko se nastavi sa formiranjem nove Vlade, bila bi to prva bez Netanjahua u posljednjih 12 godina.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.