Удишу опасан ваздух

Град од 13 милиона људи у локдауну: Школе затворене, кретање ограничено

  • 10.11.2023. 13:19

Лахор је постао посљедњи велики град који је затворен док загађење ваздуха гуши дијелове Јужне Азије, гдје скоро 50 милиона људи скоро недјељу дана удише токсични ваздух.

Други најнасељенији град у Пакистану - са више од 13 милиона људи - затворио је школе и јавне паркове, тржне центре и канцеларије након што је индекс квалитета ваздуха (AQI) ове недјеље порастао на више од 400. Тај број швајцарска компанија за праћење ваздуха сматра "опасним".

Шпанија ће тек да

Шпанија ће тек да "гори": Договор је пао, амнестија најављена - Санчез и Каталонци постигли споразум

Власти пакистанске провинције Пенџаб увеле су "ванредну ситуацију у области животне средине и здравља" у три града - Гуџранвали и Хафизабаду поред Лахора - док се ситуација не поправи, рекао је ове недјеље њен главни министар Мохсин Накви, а преноси Телеграф.

Ова три града заједно имају више од 15 милиона људи.

"Биће ограничено кретање људи ка и из ових подручја јавним и приватним превозом", наводи се у саопштењу Наквијеве канцеларије у уторак.

Такође је ограничено окупљање више од четири особе на једном мјесту, преноси Си-Ен-Ен.

Сјећате ли се лика дјевојчице Ане из филма

Сјећате ли се лика дјевојчице Ане из филма "Мртав ладан"? Ево како данас изгледа

Нагли пораст загађења у Пакистану долази након што је сусједна Индија прошле недјеље видјела смог који је прекривао њен главни град Њу Делхи, пошто су ниже температуре заробиле честице загађења, стварајћи токсичну измаглицу која је достигла опасне нивое.

Традиционално, пред крај године након зимске жетве, милиони фармера чисте остатке својих пиринчаних стрништа тако што пале поља како би се припремили за долазећи род пшенице. Ово, заједно са загађењем из возила и индустрије, створило је велике количине смога широм сјеверних индијских држава Харијана, Пенџаб, Утар Прадеш и Њу Делхи.

Дака, главни град Бангладеша, који има популацију од више од 10 милиона људи, такође се налази на листи најзагађенијих градова, са квалитетом ваздуха који је у петак достигао 222, што је број који се сматра "веома нездравим" према компанији.

Након кише очекује се и снијег

Након кише очекује се и снијег

Нивои ПМ2,5 у свим овим градовима далеко премашују границу Свјетске здравствене организације и илуструју растуће забринутост за земље Јужне Азије јер доживљавају брзу индустријализацију и пораст становништва који подстичу нивое загађења.

Љекари у главном граду Индије кажу да су приметили пораст болести повезаних са загађењем, а пацијенти се, између осталог, жале на кашаљ, иритацију грла, кратак дах и проблеме са кожом.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм