Generalni sekretar Ujedinjenih nacij

Guteres se sastaje s Erdoganom, Zelenskim i Lavrovom kako bi oživjeli dogovor o žitu

  • Извор: Анадолија
  • 13.09.2023. 21:53

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guteres izjavio je u srijedu da će se sljedeće sedmice sastati s turskim, ukrajinskim i ruskim liderima na godišnjem sastanku UN-a u pokušaju da oživi crnomorski sporazum o žitu.

"Odlučan sam da učinim sve što je moguće da se ponovo uspostavi Inicijativa za crnomorsko žito," rekao je Guteres novinarima.

Guteres nije precizirao kada će se tačno sastati s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim ili ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

Rusija je 17. jula suspendovala učešće u crnomorskom dogovoru o žitu, postignut uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija, kako bi se nastavio izvoz žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koji je bio obustavljen nakon rata u Ukrajini, koji je počeo u februaru 2022.

Moskva se žalila da Zapad nije ispunio svoje obaveze u vezi sa ruskim izvozom žitarica i da ne se ne isporučuje dovoljno ukrajinskog žita u zemlje u potrebu. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина