Чини се да немају јасан план

"Гвоздени мачеви": Зашто ће напад израелске војске на Хамас бити другачији од свих ранијих?

  • 22.10.2023. 15:37

Израел обећава да ће уништити Хамас у немилосрдном нападу на Појас Газе, али чини се да нема очигледан циљ ни јасан план како да управља разореном палестинском енклавом чак и ако побиједи на бојном пољу, наводи Ројтерс у својој анализи.

Под шифрованим називом "Операција гвоздени мачеви", војна кампања по својој жестини неће моћи да се пореди са било чим другим што је Израел спровео у Гази досад, рекло је осам регионалних и западних званичника који нису жељели да буду именовани.

Хаос у Бечу: Кидање заставе Израела па туча

Хаос у Бечу: Кидање заставе Израела па туча

Израел је позвао рекордних 360.000 резервиста и константно бомбардује малу енклаву након Хамасовог напада на јужни Израел 7. октобра.

Према ријечима три регионална званичника која су упозната са разговорима између америчких и блискоисточних лидера, непосредна израелска стратегија јесте да се уништи инфраструктура Газе, чак и по цијену великог броја цивила, потисне народ енклаве према египатској граници и крене на Хамас дизањем у ваздух лавиринта подземних тунела које је група изградила за обављање својих операција.

Међутим, израелски званичници су рекли да немају јасну идеју о томе како би могла да изгледа послератна будућност.

Израел бомбардовао пијацу, има мртвих

Израел бомбардовао пијацу, има мртвих

Неки од помоћника предсједника САД Џозефа Бајдена забринути су да, иако би Израел могао да направи ефикасан план за наношење трајне штете Хамасу, тек треба да формулише излазну стратегију, рекао је новинарима извор из Вашингтона.

Како је овај извор додао, путовања америчког државног секретара Ентонија Блинкена и министра одбране Лојда Остина у Израел нагласила су потребу да се фокусира на послератни план за Газу.

Званичници арапских земаља су такође узнемирени зато што Израел није поставио јасан план за будућност енклаве, којом Хамас влада од 2006. године и у којој живи 2,3 милиона људи, пише Ројтерс, а преноси РТ Балкан.

Страх од израелске инвазије направио пометњу на тржишту

Страх од израелске инвазије направио пометњу на тржишту

"Израел нема завршни план за Газу. Њихова стратегија је да баце хиљаде бомби, униште све и уђу, али шта онда? Немају излазну стратегију за дан послије", рекао је један регионални безбједносни извор.

Израелска инвазија тек треба да почне, а већ су хиљаде људи страдале у бомбардовањима, међу њима и много дјеце.

Током посјете Израелу, Бајден је поручио Израелцима да "правда треба да буде задовољена у односу на Хамас". "Огромна већина Палестинаца није Хамас. Хамас не представља палестински народ", рекао је он.

"Град тунела"

Израелски званичници, укључујући Нетанијахуа, рекли су да ће збрисати Хамас са лица земље у знак одмазде. Међутим, није јасно дефинисано оно шта ће усљедити.

"Наравно да размишљамо и бавимо се тиме, а то укључује процјене о коначној ситуацији и укључује Савјет за националну безбједност, војску и друге. Не знамо на шта ће ово да изађ", рекао је новинарима директор израелског Савјета за националну безбједност Тачи Ханегби.

"Али оно што знамо је оно чега неће бити", рекао је он, мислећи на израелски циљ да искоријени Хамас.

Међутим, ово сигурно ниje циљ који једноставно може да се постигне, наводи Ројтерс.

Израел донио одлуку: Почиње копнена операција у Појасу Газе

Израел донио одлуку: Почиње копнена операција у Појасу Газе

"То је подземни град тунела због којих тунели у Вијетконгу изгледају као дјечја игра", рекао је први регионални извор, мислећи на комунистичке герилске снаге које су пркосиле америчким трупама у Вијетнаму. "Неће стати на крај Хамасу тенковима и ватреном моћи", нагласио је.

Два регионална војна стручњака рекла су за Ројтерс да се Хамасово наоружано крило, бригаде Ал-Касам Бригаде, мобилисало за инвазију, постављајући противтенковске мине и експлозивне направе како би направили засједу трупама.

Надолазећа офанзива Израела ће бити много већа од прошлих операција у Гази које су израелски званичници раније називали "кошењем траве", деградирајући Хамасове војне способности, али га не елиминишући.

Израел се борио у три претходна сукоба са Хамасом, 2008-9, 2012. и 2014. године, али за разлику од сада, израелски лидери никада раније нису обећали да ће потпуно уништити Хамас, подсјећа Ројтерс.

У Вашингтону је ипак мање оптимизма да ће Израел да буде у стању потпуно да уништи Хамас и амерички званичници виде мале шансе да Израел жели да задржи било коју територију Газе или да је поново окупира, рекао је амерички извор.

Вјероватнији сценарио је, према том извору, да израелске снаге убију или заробе што више припадника Хамаса колико могу, дигну у ваздух тунеле и ракетне радионице, а затим потраже начин да прогласе побједу и оду.

Облаци рата

Постоји страх у цијелом региону да ће рат избити изван граница Газе, с либанским Хезболахом и Ираном који га подржава, отварајући нове велике фронтове подршке Хамасу.

Ирански министар спољних послова Хосеин Амир-Абдолахиан упозорио је на могућу "превентивну" акцију против Израела, ако изврши инвазију на Газу.

Он је прошлог викенда рекао да Иран неће посматрати са стране ако САД не успије да обузда Израел.

Арапски лидери рекли су Блинкену, који је прошле недјеље обилазио регион, да, иако осуђују Хамасов напад на Израел, противе се колективном кажњавању палестинских цивила, за које се боје да ће изазвати регионалне немире.

Израелски министар: Војска добила

Израелски министар: Војска добила "зелено свјетло“ да уђе у Појас Газе

Истакли су да ће бес народа порасти широм региона када број жртава буде порастао.

На стотине Палестинаца је погинуло на Западној обали од почетка године у поновљеним сукобима са израелским војницима и досељеницима, а постоји широко распрострањена забринутост да би насиље могло да захвати територију док гори оближња Газа.

"Какав год најгори сценарио да замислите, биће још горе", рекао је други регионални извор о потенцијалу да се сукоб прошири ван Газе.

Пратите нас и путем Вибера