Njemački ministar ekonomije

Habek: Puštanje u rad Sjevernog toka 2 bila bi kapitulacija

  • Извор: СРНА
  • 22.07.2022. 11:17

Puštanje u rad gasovoda "Sjeverni tok 2" označilo bi kapitulaciju Evrope pred Rusijom, smatra njemački ministar ekonomije Robert Habek.

Prema njegovom mišljenju, takav korak postao bi simbol činjenice da je Moskva srušila evropske sankcije i ostvarila svoje ciljeve.

"To bi bilo kao podizanje bijele zastave u Njemačkoj i Evropi. Ne možemo to da učinimo", navodi Habek za televiziju "ZDF".

On objašnjava da Njemačka mora biti ekonomičnija u potrošnji energenata i naglasio da je potrebno naći alternativne dobavljače gasa.

Ranije je šef komiteta za energetiku i zaštitu klime pri Bundestagu Klaus Ernst apelovao da se počne sa pregovorima o pokretanju gasovoda "Sjeverni tok 2", kako bi se osigurale isporuke gasa u Njemačku.

Izgradnja gasovoda "Sjeverni tok 2" završena je 10. septembra 2021. godine i gasovod je u potpunosti spreman za rad.

Ali, nakon početka specijalne operacije Rusije u Ukrajini, Berlin je zamrznuo procedure koje su povezane sa projektom i obustavio sertifikaciju.

Riječ je o povlačenju dokumenta iz Ministarstva, na osnovu kojeg je Federalna agencija za mreže vršila sertifikaciju operatora gasovoda.

SAD su i prije ruske akcije u Ukrajini uvodile sankcije zapadnim firmama koje su sarađivale na izgranji "Sjevernog toka 2", pa su ruske firme bile primorane da same završe izgranju gasovoda.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.