Vojna pomoć

Hakeri "provalili" plan Švajcarske za Ukrajinu, Bern potvrdio

  • Извор: Sputnjik
  • 12.08.2023. 06:00

Državni sekretarijata za ekonomiju Švajcarske razmatra različite scenarije koji omogućavaju Bernu da pruži vojnu pomoć Kijevu bez kršenja prava neutraliteta.

Do dokumenta je došla i objavila Hakerska grupa "Džoker DPR", objavilo je lokalno izdanje "Temps" i medijska grupa "Tamedia".

Prema objavi, švajcarske vlasti su potvrdile da je dokument originalan. Hakerska grupa je 8. avgusta objavila na svom Telegram kanalu video snimak na kom se vidi kako je dobijen povjerljivi švajcarski dokument, koji se tiče mogućnosti Berna da isporuči oružje Ukrajini. U svojoj objavi grupa uvjerava da su ovaj dokument najprije presrele SAD, a zatim je predat ukrajinskoj vojsci.

"Na jednoj od elektronskih adresa Oružanih snaga Ukrajine bio je otkriven zanimljiv dokument Federalnog departmana inostranih poslova Švajcarske o traženju šeme isporuke švajcarskog oružja Kijevu kako bi se to učinilo uz očuvanje neutralnosti. Ovaj dokument su ukrajinskoj strani predale SAD, koje takođe špijuniraju Švajcarce", pišu hakeri.

Iako su mnoge informacije koje dokument sadrži već poznate, paragraf koji je obilježen kao "povjerljiv" sadrži nove podatke da Švajcarska proučava mogućnost stvaranja "kružne razmene" sa baltičkom državom (vjerovatno Letonijom) i Danskom kako bi zamijenila poslata borbena vozila pješadije poslata u Ukrajinu sa 25 švajcarskih borbenih vozila pješadije "pirana 3".

"Povjerljivo: trenutno je, očigledno, moguća kružna razmjena između Danske, jedne od baltičkih zemalja (moguće Letonije) i Ukrajine uz učešće švajcarske vojne tehnike. Pribaltička zemlja predaće Ukrajini vojnu tehniku, a u zamenu će od Danske dobili analogna vozila, prvobitno proizvedena u Švajcarskoj (‘pirana 3’).

Nikakvih konkretnih zahtjeva do sada nije bilo. Oni se moraju razmatrati u skladu sa zakonom o vojnoj imovini", navodi se u dokumentu.

Portparol SECO Fabijan Majenfiš potvrdio je medijskoj grupi "Tamedia" da je ovaj dokument originalan i da je bio sastavljen početkom 2023. godine. U intervjuu švajcarskoj RTV RTS švajcarski senator Verner Zalcman izjavio je da ga je "zapanjio sadržaj dokumenta".

"Uvijek smo govorili da su ovakvi poslovi u formatu 'kružne razmjene' kršenje švajcarske neutralnosti", istakao je on. 

Ranije je Federalni savjet Švajcarske potvrdio da je privržen zabrani izvoza naoružanja, švajcarske proizvodnje, trećim zemljama. Ova odluka je motivisana neutralnim statusom zemlje.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)