Jerusalim

Haos u Izraelu: Nasilje, blokade, vodeni topovi

  • Извор: Б92
  • 11.07.2023. 17:41

Izraelska policija sukobila se sa demonstrantima tokom velikih protesta protiv kontroverznih planova za reformu pravosuđa.

Policija je koristila vodene topove kako bi uklonila demonstrante sa glavnog auto-puta. Kako prenosi BBC, najmanje 66 ljudi uhapšeno je na demonstracijama širom zemlje.

Protesti su počeli rano jutros, kada su demonstranti pokušali da ometaju saobraćaj u Jerusalimu tako što su mahali zastavama, lupali u bubnjeve, palili baklje i uzvikivali parole.

U sjevernoj provinciji Hercliji demonstranti su nasred raskrsnice zapalili gume, a grupa ratnih veterana održala je protest unutar terminala na Međunarodnom aerodromu "Ben Gurion".

Unutar zgrade parlamenta u Jerusalimu, neposredno prije nego što su poslanici glasali o kontroverznom zakonu, demonstranti su pokušali da se zalijepe za pod pored ulaza u salu prije nego što su ih odvukli stražari.

Namjera izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da sprovede reformu pravosudnog sistema, kojom se ograničava ovlašćenje Vrhovnog suda da poništi odluke koje donose vlada, ministri i parlament ukoliko procijeni da su "nerazumne", dovela je do masovnih protesta u Izraelu od januara ove godine.

Izraelski Kneset usvojio je u prvom čitanju zakon kojim bi se izraelski sudovi onemogućili da na odluke vlade primjenjuju ono što je poznato kao "standard razumnosti".

Za Zakon o standardu razumnosti, koji predstavlja amandman na izraelski Osnovni zakon, u prvom čitanju glasalo je 64 poslanika, a protiv je bilo 56.

Planirano je da se Zakon o standardu razumnosti nakon usvajanja nađe pred Ustavnim odborom Kneseta, piše "Jerusalem Post".

Odbor za ustav, pravo i pravdu Kneseta počeće već danas da priprema zakon za drugo i treće čitanje.

Standard razumnosti je doktrina običajnog prava koja dozvoljava sudsku reviziju administrativnih odluka vlade za koje se smatra da su van okvira onoga što bi odgovoran i razuman autoritet preduzeo.

Predlagači zakona tvrde da je to veoma subjektivno sredstvo za pravosudni aktivizam koji omogućava sudu da svojim stavovima potkopa vladinu politiku.

Kritičari, uključujući i državnog tužioca, tvrde da je standard razumnosti od suštinskog značaja za borbu protiv korupcije i za osiguranje zaštite pojedinaca od, kako su naveli, proizvoljnih i hirovitih odluka vlade.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм