Dobitnik Pulicerove nagrade

Herš: Američka spoljna politika je potpuni idiotizam

  • Извор: СРНА
  • 13.03.2023. 12:58

Sejmur Herš, dobitnik Pulicerove nagrade, koji je nedavno objavio kako su SAD i Norveška izvele sabotažu na ruskim baltičkim gasovodima "Sjeverni tok jedan i dva", ocjenjuje da je spoljna politika SAD postala - potpuni idiotizam.

"Mislim da se u Vašingtonu rukovode mržnjom prema svemu što se tiče Vladimira Putina i komunizma. Oni nisu sasvim svoji. Zbog toga rade gluposti kao protiv baltičkih gasovoda", objašnjava Herš.

On smatra da Vašington, objavljivanjem "novih verzija" diverzije na gasovodu, i to putem dnevnog lista "New York Times", pokušava da skrene istragu na krivu stranu.

Uticajni njujorški list objavio je ovih dana da neka proukrajinska grupa, čiji planovi nisu nužno bili poznati Kijevu, stoji iza dizanja u vazduh tri od četiri cjevovoda baltičkih gasovoda.

"Oni (američka vlada) pokušavaju da skrenu pažnju sa članka koji sam napisao. To što pišu nije zasnovano na činjenicama. Ukrajinska mornarica može da baca pomorske mine, ali nema potrebnu ronilačku komoru. Uostalom, morate imati ljude koji su stručnjaci za ronjenje i stručnjake za upotrebu eksploziva C4. Za izvođenje te operacije potrebni su mjeseci treninga i to u vodama Baltičkog mora", navodi Herš u intervjuu kineskom TV kanal CTGN (CGTN).

Herš je u februaru objavio članak o svojoj istrazi o eksplozijama gasovoda.

On je naveo da su tokom NATO vježbe "Baltopos" u ljeto 2022. američki ronioci postavili eksploziv ispod "Sjevernih tokova", koji su Norvežani aktivirali tri mjeseca kasnije.

Herš je iznio i tvrdnju da je američki predsjednik Džo Bajden odlučio da onesposobni ruske gasovode poslije više od devet meseci tajnih razgovora sa svojim timom za nacionalnu bezbjednost.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.