Чека га операција

Хоће ли Краљ Чарлс абдицирати у корист Вилијама?

  • Извор: Курир
  • 18.01.2024. 15:07

Краљ Чарлс тренутно је у болници гдје чека операцију након што је откривено да има проблема са простатом који ће морати на тај начин да се рјешава.

И док се многи питају како се краљ осјећа и шта се тачно дешава са његовим здрављем, други су усмјерени на питање које потреса Британију од самог почетка 2024. године.

Краљица Маргрита II од Данске објавила је пред Нову годину да ће се од 14. јануара повући са трона у корист свог сина. Данци су ову вијест лијепо прихватили, а вијест се брзо пренијела свијетом и направила праву пометњу у Великој Британији.

И краљ Чарлс ће морати у болницу

И краљ Чарлс ће морати у болницу

Како преноси DailyMail, јавност је тамо позвала Чарлса да учини исто и да абдицира не би ли Вилијам дошао на његово мјесто. Поменути магазин је објавио "ексклузивно" вијест о потенцијалној абдикацији, разговарајући са краљевским аутором Филом Дампијером који је рекао:

- Мора да вас натјера да се запитате да ли би за пет или десет година краљ Чарлс могао размишљати о томе да учини исто ако му здравље пати или само мисли да је власт пређе на Вилијама и Кејт док су још млади. Наша покојна краљица никада не би абдицирала због онога што се догодило 1936. када је њен стриц абдицирао и њен отац дошао на престо. Али времена се мијењају.

Ова вијест је прије десетак дана направила хаос у јавности, а с обзиром да се здравсрвено стање краља погоршало, многи се питају шта ће се даље дешавати.

Данска краљица Маргрета II абдицира након 52 године на трону

Данска краљица Маргрета II абдицира након 52 године на трону

Абдикција се у Великој Британији није десила од 1936. године, када је Елизабетин стриц краљ Едвард донио одлуку да се повуче са трона у корист свог брата Џорџа (Елизабетиног оца). Разлог за абдикцију је била његова жеља да се ожени својом љубавницом Волис Симпсон.

Влада Уједињеног Краљевства противила се том потезу и Едвард је донио одлуку да се повуче са трона. Тада настаје Закон о абдицији из 1936. којим је било ком Едвардовом насљеднику онемогућено да буде дио линије насљедства за трон.

Краљ Чарлс ухваћен како гунђа жени

Краљ Чарлс ухваћен како гунђа жени

Иако је Едвард VIII потписао декларацију о абдикацији 10. децембра 1936 остао је краљ све док није дао краљевску сагласност на Декларацију о абдикацији Његовог Величанства, што је и учинио 11. децембра у 13.52 поподне, када је закон одмах ступио на снагу.

Након што је владао мање од годину дана, Едвард VIII постаје први енглески монарх који се добровољно одрекао престола. Вече када је абдицирао краљ је дао изјаву на радију у којој је рекао:

- Утврдио сам да је немогуће да носим тежак терет одговорности и да обављам дужности краља, као што бих желио, без помоћи и подршка жене коју волим.”

Краљица Елизабета сумњала у способности краља Чарлса

Краљица Елизабета сумњала у способности краља Чарлса

Дана 12. децембра, његов млађи брат, војвода од Јорка, проглашен је за краља Џорџа ВИ, преноси History.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)