Veliki uticaj

Hrana i pića koja je proslavila kraljica Elizabeta II

  • Извор: Агенције
  • 09.09.2022. 11:10

Vladavina kraljice Elizabete II trajala je sedam decenija, a dok ljudi žale za njenom smrću, pravo je vrijeme da ispitamo kako je uticala na hranu i piće koja se pojavljuje na stolovima u svijetu.

Bivši kuhar Bakingemske palate, Daren Mekgrejdi ponudio je pogled "iza scene" u kraljevsku kuhinju, u svojoj knjizi.

Kokteli s džinom

Kraljičina sklonost prema džinu bila je toliko jaka da je pila vlastite džinove iz Bakingemske palate i Sandringam Hausa, napravljene od sastojaka iz vrtova u svakom od njih. Rado ih je pila u dobrom koktelu, bilo džin martini ili džin i Dubone.

Erl Grej čaj

Kraljica je svaki dan počinjala šoljom Erl Grej čaja, tradicionalnog crnog čaja s mirisom bergamota koji je pila s mlijekom i bez šećera. Njena odanost okusu osigurala mu je popularnost u cijelom svijetu, što ga čini petim najpopularnijim okusom čaja u svijetu, prema "Fresh Tea".

Čajni sendviči bez kore

Tradicionalni britanski poslijepodnevni čaj datira iz 1840-ih, kada je vojvotkinja od Bedforda pozvala na lagani obrok kako bi se premostio jaz između ručka i večere, piše food&wine.

Večere od mesa divljači i ulovljene ribe

Ako je stara izreka istinita, treba doručkovati kao kralj, ručati kao princ, a večerati kao siromah. Čini se da je kraljica Elizabeta to uzela k srcu pa je naveče jela laganije obroke sastavljene od jednostavnih proteina i povrća. Dugogodišnja sportistkinja, kraljica Elizabeta često je jela divljač, divlje ptice ili drugu divljač - često ulovljenu na jednom od njenih imanja - ili losos ulovljen iz rijeke Di u dvorcu Balmoral.

Čokoladni biskvit kolač

Kraljica je imala legendarnu ljubav prema slatkišima, naročito prema svemu čokoladnom. Posebno je uživala u klasičnoj torti u stilu ledenice koja se sastoji od jednostavnih čajnih keksića umiješanih u ganače obogaćen jajima, a potom ohlađenih prije premazivanja tankim slojem čokolade.

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.