Инцидент

Хути нападају, запаљен танкер у Црвеном мору

  • Извор: РТС
  • 12.12.2023. 06:59

Пројектил испаљен са положаја Хута у Јемену погодио је ноћас норвешки танкер ”Стринда” стотињак километара сјеверно од Баб ел Мандеба, потврдила је америчка морнарица, чији је разарач ”Мејсон” притекао у помоћ запаљеном броду.

Непосредно након експлозије није било информација о евентуалним жртвама, али су одмах након инцидента у воде око запаљеног брода кренула и пловила британске ратне морнарице.

Недуго затим, експлозије су одјекнуле и у Јемену, око положаја на којима су распоређене ракетне јединице Хута.

Амерички извори тврде да је норвешки брод погођен најмање једним пројектилом, свега неколико часова пошто је Израел упозорио Вашингтон да ће, уколико САД не уклоне опасност од напада Хута на бродове у Црвеном мору, сам ријешити тај проблем.

Током викенда, француска ратна морнарица је објавила да је фрегата која се налази у кризној зони, оборила двије беспилотне летјелице лансиране из Јемена.

Европа у страху: Ове три државе би могле бити мета током празника!

Европа у страху: Ове три државе би могле бити мета током празника!

Свега дан раније, пројектили испаљени из Јемена погодили су три теретна брода у Црвеном мору, саопштила је америчка Централна команда. Разарач ”Керни” је, недуго затим, оборио три дрона.

Хути су бродове на Црвеном мору гађали противбродским пројектилима, које су претходних година добили из Ирана. Амерички обавјештајци тврде да Хути располажу са два типа ових пројектила, домета 450 и 500 километара.

Хути су 19. новембра на броду "Галакси лидер" развили палестинску заставу, свега неколико часова пошто су се на палубу, хеликоптером, спустили специјалци те формације и заробили посаду.

Командоси су отели брод јер му је власник израелски тајкун Абрахам Рами Унгар, а акција је услиједила недуго пошто је "Галакси лидер" прошао поред брода "Бехшад", пловећег шпијунског центра иранске Револуционарне гарде.

Цијена злата је достигла историјски максимум!

Цијена злата је достигла историјски максимум!

Власти у Сани су одмах послије почетка израелске контраофанзиве у Гази увеле забрану пловидбе за израелске бродове, наводећи да је подршка Палестинцима њихова вјерска и национална дужност.

"Бродови свих осталих држава су несметано и без тешкоћа пролазили кроз Црвено море", тврде Хути.

У данима који су услиједили након отмице "Галакси лидера", Израелци су пројектилима испаљеним из борбеног авиона Ф-35 оборили пројектил који је из Јемена летио ка Елијату. Готово истовремено, амерички разарач "Томас Хандер" оборио је неколико беспилотних летјелица, које су такође из Јемена летјеле ка Израелу.

(Фото: Илустрација)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: