Кључа у Црвеном мору

Хути ракетирали брод - цури нафта и оставља траг дуг 30 километара

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 24.02.2024. 16:57

Теретни брод који након напада Хута стоји напуштен у Аденском заливу, иза себе оставља велику нафтну мрљу што је довело до еколошке катастрофе за коју је Средишња команда САД-а у петак рекла да би се могла погоршати.

Теретни брод Рубимар који је пловио под заставом Белизеа и којим је управљао Либан, превозио је запаљиво гнојиво. Оштећен је у нед‌јељу у ракетном нападу за који су одговорност преузели јеменски побуњеници.

Посада је евакуисана у Џибути након што је један пројектил погодио бок брода, након чега је вода ушла у стројарницу, а крма попустила, рекао је оператер брода Блу Флит Груп.

Други пројектил погодио је палубу брода, али није узроковао неку већу штету, рекао је за АФП извршни директор Блу Флит Груп, РОј Коури.

ЦЕНТЦОМ је рекао да је брод усидрен, али у њега полако продире вода. Иза себе је оставио нафтну мрљу дугу око 30 километара.

"М/Б Рубимар је у тренутку напада превозио више од 41.000 тона гнојива, које се могло истрести у Црвено море и погоршати ову еколошку катастрофу‘, стоји у објави на Твитеру.

Напад на брод Рубимар причинио је досад највећу штету нанесену неком комерцијалном броду откако су Хути почели нападати бродове. Група је такође испалила балистичке пројектиле и дронове на град Еилат на југу Израела.

Напади Хута подстакли су неке бродарске компаније да обиђу јужну Африку како би избегли пролаз кроз Црвено море, кроз који иначе пролази око 12 одсто укупне глобалне поморске трговине.

(Јутарњи)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.