Ključa u Crvenom moru

Huti raketirali brod - curi nafta i ostavlja trag dug 30 kilometara

  • Izvor: Jutarnji.hr
  • 24.02.2024. 16:57

Teretni brod koji nakon napada Huta stoji napušten u Adenskom zalivu, iza sebe ostavlja veliku naftnu mrlju što je dovelo do ekološke katastrofe za koju je Središnja komanda SAD-a u petak rekla da bi se mogla pogoršati.

Teretni brod Rubimar koji je plovio pod zastavom Belizea i kojim je upravljao Liban, prevozio je zapaljivo gnojivo. Oštećen je u ned‌jelju u raketnom napadu za koji su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici.

Posada je evakuisana u Džibuti nakon što je jedan projektil pogodio bok broda, nakon čega je voda ušla u strojarnicu, a krma popustila, rekao je operater broda Blu Flit Grup.

Drugi projektil pogodio je palubu broda, ali nije uzrokovao neku veću štetu, rekao je za AFP izvršni direktor Blu Flit Grup, ROj Kouri.

CЕNTCOM je rekao da je brod usidren, ali u njega polako prodire voda. Iza sebe je ostavio naftnu mrlju dugu oko 30 kilometara.

"M/B Rubimar je u trenutku napada prevozio više od 41.000 tona gnojiva, koje se moglo istresti u Crveno more i pogoršati ovu ekološku katastrofu‘, stoji u objavi na Tviteru.

Napad na brod Rubimar pričinio je dosad najveću štetu nanesenu nekom komercijalnom brodu otkako su Huti počeli napadati brodove. Grupa je takođe ispalila balističke projektile i dronove na grad Еilat na jugu Izraela.

Napadi Huta podstakli su neke brodarske kompanije da obiđu južnu Afriku kako bi izbegli prolaz kroz Crveno more, kroz koji inače prolazi oko 12 odsto ukupne globalne pomorske trgovine.

(Jutarnji)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: