Direktor agencije potvrdio

"IAEA nije pronašla tragove mina i eksploziva u Zaporoškoj nuklearki"

  • 05.07.2023. 14:11

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u toku posljednjih provjera u Zaporoškoj nuklearki nije otkrila nikakve tragove mina ili eksploziva, potvrdio je generalni direktor agencije Rafael Grosi, prenosi TASS.

"U toku naših posljednjih inspekcija, nismo pronašli dokaze da je bilo miniranja u Zaporoškoj nuklearki, ali nastavljamo da budemo na oprezu", naglasio je Grosi.

Poljanski upozorava: Kijev i Zapad spremaju nuklearnu provokaciju

Poljanski upozorava: Kijev i Zapad spremaju nuklearnu provokaciju

Naime, ranije šef ukrajinske vojno-obavještajne službe Kiril Budanov, tvrdio je da su ruske trupe minirale sistem za hlađenje u elektrani i da je Kremlj naredio da se vozila napunjena eksplozivom rasporede na četiri od šest pogona u postrojenju.

Pet milijardi će umrijeti od radijacije i gladi: Objavljena jeziva simulacija nuklearnog rata Rusije i SAD-a

Pet milijardi će umrijeti od radijacije i gladi: Objavljena jeziva simulacija nuklearnog rata Rusije i SAD-a

Istražitelji IAEA su tada pregledali objekte i ustanovili da "do sada nisu pronašli nikakve vidljive naznake mina ili drugog eksploziva".

Ruski zvaničnici posljednjih mjeseci upozoravaju da kijevski režim planira da izvede teroristički napad na Zaporošku nuklearnu elektranu, što će dovesti do katastrofalnih posljedica po čitav svijet.

"Već mjesecima je granatiraju. I nije nuklearka slučajno gađana. Nisu tamo naznačili metu iz neznanja, već zbog detaljno isplanirane taktike. Rusija o tome odavno govori, upozorava na nuklearni ekstremizam režima Zelenskog", upozorila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova i dodala da je ukrajinski predsjednik izabrao najbolju metodu kako bi držao čitav svijet kao taoce.

I portparol Kremlja Dmitrij Peskov je potvrdio da postoji velika pretnja da će Kijev da izvede sabotažu, a savjetnik generalnog direktora "Rosenergoatoma" je dan ranije upozorio da će u noći 5. jula Ukrajina da napadne nuklearnu elektranu Zaporožje uz pomoć visokopreciznog oružja i dronova kamikaza.

Rusija upozorava: Kijev noćas planira napad na Zaporošku nuklearku

Rusija upozorava: Kijev noćas planira napad na Zaporošku nuklearku

Zbog toga su Telegram kanali od jutros preplavljeni porukama o situaciji u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.

Na sreću, situacija je mirna, nije registrovana povećana radioaktivnost, a ukrajinski mediji jutros prenose da nuklearka radi normalno i da nije došlo do prebacivanja ili razmiještanja tehnike ili ljudstva.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.