Викенд путовање се претворило у трагедију

Иако је платио отмичарима, убили му кћерку: Он оставио посао па кренуо да тражи правду!

  • 13.02.2024. 16:09

Тешко да постоји нешто што родитељи не би учинили за своју дјецу. Од тренутка када се роде, дужност родитеља је да их чувају и помогну им да остваре свој пуни потенцијал, водећи их кроз многе животне препреке. То није лак задатак, а многи родитељи се боре да буду најбољи што могу због околности које не могу да промјене.

Понекад, међутим, ствари крену наопако и родитељи нису у стању да заштите своју дјецу, колико год се трудили.

Едуардо Гало је био имућни мексички бизнисмен који је имао ћерку, 25-годишњу Паолу. Била је на добром путу да добије магистериј из психоанализе и по туђим причама водила је срећан, испуњен живот. У ствари, изгледало је савршено, све док реалност живота у Мексику није улетјела у њихове животе, уништивши их заувијек. Паола је, као и хиљаде њених сународника, киднапована. Нису губили наду, јер је њен отац имао средства да плати њену откупнину, и јесте платио, очекујући да се његова кћерка безбједно врати кући. На жалост, ствари нису ишле баш онако како је планирао.

Викенд путовање се претворило у трагедију

Паола Гало уживала је у викенду са пријатељима у викендици својих родитеља у мексичком летовалишту Тепозтлан. Док су се опуштали и сунчали, нису могли ни да замисле какав ће их терор ускоро задесити... Уживали су чарима лета када је група мушкараца прескочила ограду око имања, провалила у кућу и почела да "терорише" младе жене два сата. Провалници су украли накит, одјећу, два возила и киднаповали Паолу. Нажалост, Мексико је пун оваквих отмица, а чинило се да је Паолин случај био предодређен да постане један од безброј других таквих случајева...


Едуардо Гало, Паолин отац, био је веома моћан и богат човјек и власник консултантске фирме. Када је добио вијест о киднаповању своје кћерке, урадио је оно што би сваки узнемирени родитељ урадио на његовом мјесту - платио је. Едуардо је отмичарима дао откуп у износу од 18.500 долара тада, што би данас било више од 26.000 долара. Он се искрено надао да ће оно што је дао отмичарима довести до безбједног повратка његове кћерке кући и до њиховог поновног уједињења. То, међутим, није било, пошто Паола никада није враћена...

"Када се тако нешто догоди вашем дјетету. Не можете само да сједите ништа да не радите", рекао је Гало, а ова реченица је била инспирација за многе холивудске блокбастере, прије свега "Такен". Овај филм садржи измишљени, али запањујуће сличан приказ оца који покушава да ослободи своју киднаповану кћерку. У филму, са Лиамом Нисоном у главној улози бившег агента ЦИА Брајана Милса, он покушава да ослободи своју кћерку од албанских отмичара - циљ који је он, наравно, постигао. Такве приче су кружило и око Едуарда Гала, да је он сам узео ствар у своје руке.

Оно што је, међутим, извјесно је да су недјељу дана након што је отета, тијела тројице мушкараца, за које се сумња да су дио банде која ју је отела, пронађена недалеко од мјеста гдје је уплаћена откупнина, а две трећине новца је било одмах поред њих. На шок и ужас њене породице, Паолино тијело је пронађено у близини дан касније.

Откупнина је плаћена, захтјеви отмичара су испуњени, и необјашњиво, Галова кћерка Паола је убијена без обзира на то. Едуардо је наводно и сам био ван себе од туге. Његов бијес је навео државне званичнике да подгрију теорију да је он унајмио сопствене наоружане људе да покушају да извуку његову кћерку, али је она убијена у унакрсној ватри. Полиција је касније утврдила да је ово потпуно неутемељено.

Без обзира на све, Едуардо Гало је обећао да ће открити праву истину и привести преостале чланове банде одговорне за смрт његове кћерке пред лице правде. Тако је започео сопствену истрагу и био је шокиран оним што је открио. Гало је открио да је полицијска истрага о отмици и убиству његове кћерке пуна грешака и корупције. Када је, на примјер, касније пронађен један од аутомобила узетих током злочина, полиција је одбила да спроведе свеобухватно форензичко испитивање јер је "падала киша".


Едуардо је морао да оде код високих полицијских званичника да их замоли да ураде тестове, а праменови косе његове кћерке су тамо и пронађени. Некако је, међутим, одјећа која је припадала Паоли нестала прије него што је могла да буде прегледана, а Гало је случајно пронашао робу украдену из куће у полицијском складишту.

Случај Паоле Гало није посљедњи пут да су мексичке власти поквариле истрагу о отмици. Отприлике 14 година након случаја Гало, 43 мексичка студента су отета, а затим и погубљена, у злочину за који се тврди да је умијешан локални градоначелник, организовани криминал, а можда чак и сама мексичка војска.

Иако је полиција у кратком року ухапсила тројицу осумњичених, ништа више није учињено, а Едуардо је постајао све више фрустриран. Тврдио је да је полицији дао бројне трагове, али ништа није предузето да се ухапсе убице његове кћерке.

"Најефикаснији облик корупције, јер се то не види, је нетачна или непотпуна формулација случаја. Ако не саберу све чињенице, оптужба остаје слаба и случај пропада", рекао је Едуардо и не видјећи другог избора, започео је сопствену истрагу.

Едуардо није био једини детектив аматер који је покушао да ријеши случај од којег је полиција одустала. Вршио је притисак на власти и на све начине је покушао да ријеши случај. У каснијем интервјуу, отац је нагласио важност пријављивања злочина, али и "одласка у полицију, а затим и даљег вршења притиска".

У међувремену, Гало је затворио своју фирму и посветио све своје вријеме и ресурсе проналажењу убице своје кћерке. Проучио је све постојеће информације из случаја, укључујући и записе из мобилног телефона. Коначно, послије годину дана мукотрпних напора, је успио. Гало је пронашао човјека осумњиченог да је убио његову кћерке и он је приведен. Сљедећег дана је све признао. Тужиоци и полицијски командири приписали су Галоу заслуге за рјешавање случаја.

"Овај човјек је, са много храбрости, оставио по страни све своје послове и спровео истрагу", рекао је шеф полиције државе Морелос Хозе Агустин Монтијел. Коначно, Едуардо је пронашао кривца. Неколико недјеља послије тога објавио је чланак у новинама у којем се директно обратио својој покојној ћерки: "Увијек ћу те вољети, моје вољено дијете. Хвала ти на осмијеху и миловању. Хвала ти за ваше пјесме и твоју срећу и љубав према животу. Хвала ти што ми држиш руке чистим. Увијек си ми освјетљавала пут како бих могао да разликујем правду од освете. Хвала ти што сте ми били инспирација да ми руке буду чисте и моја душа мирна. Нека Паола коначно почива у миру".

(Мондо)

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.