Министарство одбране Русије

"Иљушин" оборен ракетама испаљеним из Харкова

  • Извор: СРНА
  • 24.01.2024. 14:51

Украјинске снаге уништиле су транспортни авион "иљушин" противавионским ракетама које су лансиране из региона Харкова, саопштило је руско Министарство одбране.

"Кијевски режим извршио је терористички акт у коме је оборен руски војни транспортни авион док је летио ка војном аеродрому у Белгороду ради размјене украјинских војних заробљеника", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да су радарски систем руских ваздушних снага детектовали лансирање два украјинска пројектила.

Володин: Украјинци пуцали на своје, то је нацистички режим којег храни запад

Володин: Украјинци пуцали на своје, то је нацистички режим којег храни запад

"Посада и сви путници су погинули. Украјинско руководство знало је одлично да ће, према устаљеној пракси, украјинска војска бити пребачена војним транспортним авионом на аеродром у Белгороду ради размјене", наводи се у саопштењу.

Како је раније саопштено, размјена је требала да се изврши данас послије подне на контролном punktu Колотиловка на руско-украјинској граници.

"Кијевски режим одлучио се на овај корак са циљем да окриви Русију за уништење украјинске војске", наводи се у саопштењу.

У паду авиона "Ил-76" погинуло је 65 украјинских ратних заробљеника, шесторо чланова посаде и три особе из пратње.

Медведев о обарању авиона: Биће још горе, Украјинци ће бомбардовати своје градове и села

Медведев о обарању авиона: Биће још горе, Украјинци ће бомбардовати своје градове и села

Виктор Бондарев, предсједник Комитета Савјета Федерације за одбрану и безбједност, рекао је да је посада "иљушина" успјела прије пада да извијести о спољном удару.

"Посада је успјела да извијести о постојању спољног утицаја", рекао је Бондарев и додао да "нема сумње да је авион оборен".

Пратите нас и путем Вибера