Protesti

Inflacija i cijene energenata zapalile Njemačku

  • Извор: АТВ
  • 06.09.2022. 18:30

Povećanje cijena gasa, astronomske cijene struje i životnih namirnica i oštre mjere štednje podigli su Nijemce na noge. Naviknuti na blagostanje i sigurno ne na štednju zbog sukoba koji nisu u njihovoj zemlji, izlaziće na proteste svakog ponedjeljka širom Njemačke.

- Političari su krivi za skok cijena. Oni su se svojevoljnopridruživali sankcijama Rusiji i sada imamo to što imamo.

- Sukob u Ukrajini nije naša stvar. Mi trpimo, a nas niko nije ništa pitao. Uvode mjere štednje običnim građanima, a oni će lagodno da žive, kažu Nijemci.

I lijeve i desne partije su najavile "vruću jesen". Sve je počelo 5. septembra, okupljanjima ponedeljkom. Najpre je na to pozvao poslanički klub Ljevice u Bundestagu. Pored ljevice, na demonstracije ponedeljkom pozvale su i neke desničarske partije: ekstremno desna partija Slobodni Saksonci i desničarska stranka Alternativa za Nemačku koja je zastupljena u Bundestagu.

"Cijene energije i inflacija su van kontrole. Na ulice ćemo iznijeti ovaj bes protiv antisocijalne politike i reći: energija i hrana moraju biti pristupačni svima", kaže Gregor Gisi, "Die Linke".

Kancelar Njemačke građane pokušava umiriti milijardama evri pomoći. Njemačka vlada reagovala je već sa tri paketa pomoći. 

"Treći paket pomoći kojeg smo sada pripremili je veći od prva dva zajedno. Radi se o 65 milijardi evra. Kada se sve sabere, dajemo oko 95 milijardi evra", kaže njemački kancelar Olaf Šolc.

Nijemci, međutim, i dalje nezadovoljni. Jasno im je šta je korijen problema, kažu analitičari. Osim zbog poskupljenja na svim poljima, bune se i zbog pomoći koju Njemačka pruža Ukrajini, te zbog sankcija Rusiji, nakon kojih je i došlo do nestašice gasa i enormnih poskupljenja.

(Foto: Tanjug/AP/Jan Woitas)

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.