Ракетни напад

Иран гађао милитанте у Пакистану

  • Извор: Агенције
  • 17.01.2024. 08:43

Иран је извео ракетни напад на Пакистан, усмјерен на сунитску милитантну групу на југу те земље, што је најновији показатељ таласа насиља који се шири Средњим истоком.

Пакистан је саопштио да је Иран нарушио ваздушни простор те земље и убио двоје дјеце, неколико сати након што су ирански државни медији објавили да су на мети ракетног напада биле двије базе милитантне групе Џаиш ал Адл у Пакистану.

Портпарол пакистанског Министарства спољних послова истакао је у саопштењу да би тај би инцидент могао да има "озбиљне посљедице" и да је "потпуно неприхватљив", преноси Ројтерс.

Иран тврди да су припадници групе Џаиш ал Адл раније изводили нападе на иранске безбједносне снаге у пограничном подручју са Пакистаном.

"Ове базе су погођене и уништене пројектилима и дроновима“, навели су ирански државни медији, не износећи детаље.

Бубић: Лукићева одбрана затражила одгађање рочишта

Бубић: Лукићева одбрана затражила одгађање рочишта

Ирански Нурњуз, повезан са безбједносним структурама, објавио је да су нападнуте базе у пакистанској провинцији Белуџистан, док из Исламабада нису помињали локацију.

Пакистан је поводом инцидента уложио протест Техерану, а шеф иранске дипломатске мисије у Исламабаду позван је у Министарство спољних послова, преноси Ројтерс.

Иранска револуционарна гарда саопштила је у понедјељак да је напала "шпијунске центре и мјеста гдје се окупљају антииранске терористичке групе" у ирачком Ербилу.

Мирјанић за АТВ Јутро: Додик смета онима који хоће да управљају БиХ без легалитета и легитимитета

Мирјанић за АТВ Јутро: Додик смета онима који хоће да управљају БиХ без легалитета и легитимитета

Раније данас, Иран је саопштио да је лансирао балистичке ракете на циљеве у Ираку и Сирији због одбране свог суверенитета и безбједности као и ради супротстављања тероризму.

Портпарол иранског Министарства спољних послова Насер Канани рекао је да Техеран поштује суверенитет и територијални интегритет других земаља, али да истовремено користи своје "легитимно и законско право да одврати пријетње националној безбједности".

Ирак је нешто касније опозвао свог амбасадора из Техерана због напада Ирана.

(Фото: Танјуг АП/Илустрација)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)