Raketni napad

Iran gađao militante u Pakistanu

  • Izvor: Agencije
  • 17.01.2024. 08:43

Iran je izveo raketni napad na Pakistan, usmjeren na sunitsku militantnu grupu na jugu te zemlje, što je najnoviji pokazatelj talasa nasilja koji se širi Srednjim istokom.

Pakistan je saopštio da je Iran narušio vazdušni prostor te zemlje i ubio dvoje djece, nekoliko sati nakon što su iranski državni mediji objavili da su na meti raketnog napada bile dvije baze militantne grupe Džaiš al Adl u Pakistanu.

Portparol pakistanskog Ministarstva spoljnih poslova istakao je u saopštenju da bi taj bi incident mogao da ima "ozbiljne posljedice" i da je "potpuno neprihvatljiv", prenosi Rojters.

Iran tvrdi da su pripadnici grupe Džaiš al Adl ranije izvodili napade na iranske bezbjednosne snage u pograničnom području sa Pakistanom.

"Ove baze su pogođene i uništene projektilima i dronovima“, naveli su iranski državni mediji, ne iznoseći detalje.

Bubić: Lukićeva odbrana zatražila odgađanje ročišta

Bubić: Lukićeva odbrana zatražila odgađanje ročišta

Iranski Nurnjuz, povezan sa bezbjednosnim strukturama, objavio je da su napadnute baze u pakistanskoj provinciji Beludžistan, dok iz Islamabada nisu pominjali lokaciju.

Pakistan je povodom incidenta uložio protest Teheranu, a šef iranske diplomatske misije u Islamabadu pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Iranska revolucionarna garda saopštila je u ponedjeljak da je napala "špijunske centre i mjesta gdje se okupljaju antiiranske terorističke grupe" u iračkom Еrbilu.

Mirjanić za ATV Jutro: Dodik smeta onima koji hoće da upravljaju BiH bez legaliteta i legitimiteta

Mirjanić za ATV Jutro: Dodik smeta onima koji hoće da upravljaju BiH bez legaliteta i legitimiteta

Ranije danas, Iran je saopštio da je lansirao balističke rakete na ciljeve u Iraku i Siriji zbog odbrane svog suvereniteta i bezbjednosti kao i radi suprotstavljanja terorizmu.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani rekao je da Teheran poštuje suverenitet i teritorijalni integritet drugih zemalja, ali da istovremeno koristi svoje "legitimno i zakonsko pravo da odvrati prijetnje nacionalnoj bezbjednosti".

Irak je nešto kasnije opozvao svog ambasadora iz Teherana zbog napada Irana.

(Foto: Tanjug AP/Ilustracija)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.