Сузбијање "тероризма"

Иран и Пакистан смањују тензије: Постигнут договор о сарадњи

  • 29.01.2024. 22:25

Министри иностраних послова Ирана и Пакистана постигли су договор о сарадњи на високом нивоу за сузбијање "тероризма".

Шеф иранске дипломатије Хосеин Амирабдолахијан и његов пакистански колега Џалил Абас Џилани одржали су заједничку конференцију за новинаре у намјери да смање тензије након недавних пограничних напада, пише портал "Крејдл". 

Амирабдолахиан је рекао да ниједна држава неће дозволити да активности "злонамјерних група" нашкоде билатералним односима и безбједности двије државе, истакавши да су и Техеран и Исламабад много жртвовали у борби против регионалног тероризма посљедњих година.

"Ефикасна борба обје земље против тероризма је неизбјежна и слажемо се да ће границе двије земље бити границе економског развоја и благостања људи који живе у обје земље", рекао је ирански министар спољних послова.

Џилани је најавио планове за успостављање консултативних механизама на високом нивоу који ће се односити за јачање заједничких политичких и безбједносних односа.

Истакао је да су се и Исламабад и Техеран сложили да заузму колективан и усклађен став у погледу сарадње у наставку борбе против "терористичких активности" у региону.

Док су се два висока званичника састала у понедјељак ујутро, иранска полиција је саопштила да је успјела да терористичку ћелију у региону Јакигор и у пограничним регионима Систан и Белуџистан.

Бригадни генерал Ахмад Али Гударзи рекао је да је милитантна група планирала операцију унутар Ирана и уносила велике количине оружја, муниције, експлозива, граната и ракета.

Тензије између Ирана и Пакистана су порасле након што је Техеран извео противтерористичку операцију против групе Џаиш ел Адл која се налази унутар пакистанских граница.

Заузврат, Пакистан је покренуо напад на наводно терористичко скровиште у иранској провинцији Систан и Балучестан. У ваздушном нападу погинуло је најмање седам страних држављана, укључујући три жене и четворо дјеце.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)