Upozorenje Pentagona 

Isporuka S-400 Turskoj katastrofa za NATO

  • 31.05.2019. 08:08

Isporuka ruskih sistema S-400 Turskoj imaće katastrofalne posljedice za osiguranje odbrane NATO-a, izjavila je pomoćnica šefa Pentagona.

"Ostvarivanje ovih isporuka imaće katastrofalne posljedice ne samo za program F-35… To će potencijalno poremetiti kompatibilnost Turske sa NATO-om, to je ključni aspekt za odbranu saveza", rekla je Ketrin Vilbarger, govoreći na Atlantskom savjetu u Vašingtonu.

"S-400 je ruski sistem razrađen da bi obarao avione tipa F-35. Ne može se zamisliti da Rusija ne iskoristi priliku za prikupljanje obavještajnih informacija", dodala je Vilbargerova, a preneo Sputnjik.

"Rastuća saradnja Rusije sa Turskom u Siriji, čak i bez obzira na to što odnosi često ostaju napeti, trebalo bi takođe da zabrinjava i Evropu, a posebno NATO", navela je.

Prema njenim riječima, sa ovog stanovišta snabdjevanje Turske sistemima S-400 predstavlja "ogroman izazov" za SAD.

Zvanični Vašington aktivno pokušava da spriječi Ankaru da kupi ruske sisteme S-400.

U utorak je televizija CNBC, pozivajući se na izvore u Stejt departmentu, saopštila da je zvaničnoj Ankari dato malo više od dvije nedjelje da donese konačnu odluku o kupovini američkih F-35 i ruskih S-400.

Vašington zahtjeva od Ankare da odustane od sporazuma do kraja prve nedjelje juna, prijeteći Turskoj negativnim posljedicama.

Тагови: