Bjelorusija

Minsk: Rusija nam poslala komplet PVO sistema S-400

  • Извор: Агенције
  • 29.05.2023. 12:20

Rusija je isporučila Bjelorusiji još jedan komplet protivvazdušnih raketnih sistema S-400, saopštilo je bjelorusko Ministarstvo odbrane.

"Još jedan komplet protivvazdušnog raketnog sistema S-400 stigao je u Republiku Bjelorusiju. U bliskoj budućnosti kompleks će stupiti na borbeno dežurstvo. Bjeloruski protivavionski topnici su završili obuku i spremni su da koriste ruski sistem", navodi se u saopštenju.

Putin raskinuo Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi

Putin raskinuo Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi

Bjelorusko Ministarstvo odbrane je navelo da Republika nastavlja da sprovodi mjere za jačanje borbenog potencijala regionalne grupe snaga, opremaju se formacije i vojne jedinice Oružanih snaga novim savremenim naoružanjem.

"Nabavka protivvazdušnog raketnog sistema S-400 izvršena je u okviru vojne i vojno-tehničke saradnje između Republike Belorusije i Ruske Federacije. Vojnici su spremni da svoja znanja i vještine primjene u praksi, kako bi osigurali vojnu bezbjednost Bjelorusije i Savezne države", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Bjelorusije.

Lukašenko o

Lukašenko o "namjeri Varšave da digne pobunu" u Bjelorusiji: Spremni smo, neka dođu!

Prema riječima komandanta Vazduhoplovstva i PVO Bjelorusije pukovnika Andreja Lukjanoviča, kompleks S-400 je "ozbiljan argument" za obezbjeđenje bezbjednosti zemlje.

"Danas je ovo najsavremeniji protivvazdušni raketni sistem koji je sposoban da pogodi gotovo sve vazdušne ciljeve, da pogodi sredstva za vazdušni napad, pa i ona koja lete balističkom putanjom i imaju domet do 400 kilometara", rekao je on.

Podsjećamo, predsjednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da sve zemlje koje su zabrinute zbog toga što Moskva i Minsk imaju nuklearno oružje mogu da se pridruže Saveznoj Državi Rusije i Bjelorusije, prenose "RIA Novosti".

Rusija raspoređuje nuklearno oružje u Bjelorusiji

Rusija raspoređuje nuklearno oružje u Bjelorusiji

Ranije je kazahstanski lider Kasim-Žomart Tokajev rekao da dvije zemlje u EAEU "sada čak imaju i nuklearno oružje za dvoje".

"Ne mislim da je predsjednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev zabrinut zbog ovoga. Niko nije protiv toga da Kazahstan i druge zemlje imaju bliske odnose, kao što mi imamo sa Ruskom Federacijom. Veoma je jednostavno: morate se pridružiti savezu Bjelorusije i Rusije i to je to, a nuklearnog oružja će biti za sve", rekao je bjeloruski lider u intervjuu za TV "Rusija 1".