Рецепт

Испробајте најбоље кифлице без млијека и јаја

  • Извор: Агенције
  • 26.02.2024. 16:52

За кифлице без млијека и јаја свако ко је пробао рекао је да су најукусније! Уколико путер замијените маргарином - постају неодољива посна грицкалица. Идеално се слажу уз свако јело, а успевају, чак, и неискусним домаћицама.

Састојци:

1 kg меког брашна тип 400,

500 ml воде,

1 коцка (50g) свјежег квасца,

3 пуне кашике шећера,

1 кашика соли,

100 ml уља.

За премазивање:

мајонез (посни или обичан)

и сусам за посипање

За преливање:

250 g путера или маргарина

Припрема:

У 500 ml топле воде растворити коцку квасца са 1 кашиком шећера. Просијано брашно сипати у ванглу, додати 2 кашике шећера, 1 кашику соли, воду са квасцем и 100 ml уља.

Умијесити лагано, уз евентуално додавање још мало брашна, да тијесто буде глатко, мекано и да се не лијепи. Све се ради одмах, ни квасац ни тијесто не остављате да расте.

У зависности од тога коју величину кифлица желите, дијелите тијесто на веће или мање лоптице. Развући оклагијом у облик елипсе, нанијети фил по жељи (сир, шунку или за дане поста џем, мармеладу, орахе...) и рукама лагано уролати ­кифлицу.

Плех благо подмазати маргарином и ређати кифлице са размаком од бар 2 cm, јер доста нарасту док се пеку. Оставити да нарастају око 2 сата на топлом мјесту, па нарасле кифлице четкицом премазати мајонезом и посути сусамом.

Рерну угријати на 220 степени и пећи да лијепо порумене. Пазите да се не препеку.

Маргарин или путер отопите и угријте у шерпици са поклопцем (прска, а треба да буде врело). Печене, топле кифлице одмах прелијте врућим маргарином, на сваку кифлицу по кашику, двије и оставите да се охлади, преноси Стил.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.