Ова кремаста тјестенина са шпинатом и сланином прави је побједник за радну седмицу, а припрема се за мање од пола сата.
Састојци:
400 грама сухе тјестенине
1 кашика маслиновог уља, плус додатно за преливање
1 лук, ситно насјецкан
6 кришки сланине, нарезане на комадиће величине залогаја
2 чена бијелог лука, ситно насјецкана
400 грама свјежег или смрзнутог шпината или 1 конзерва лиснатог шпината у води, оцијеђеног (отприлике 265g оцијеђене тежине)
165 грама крем сира
1 лимун, само корица
Пола кашичице сухих пахуљица чилија
со и свјеже мљевени црни бибер
Припрема:
Ставите велику посуду са сланом водом на јаку ватру и закувајте. Додајте тјестенину и кухајте 8-10 минута док не буде ал денте или према упутствима на паковању. Прије оцјеђивања тјестенине, сачувајте око 100 ml воде у којој се кухала.
У међувремену, загријте уље у великој тепсији на средње јакој ватри. Додајте лук и сланину те кухајте, повремено мијешајући, 8-10 минута док сланина не постане мало хрскава.
Додајте бијели лук и пржите 30 секунди док не замирише. Додајте шпинат у тепсију и кухајте, често мијешајући, 2-3 минуте док не увене или се одмрзне.
Додајте крем сир, корицу лимуна, сушене пахуљице црвене чили папричице и прстохват соли и бибера те добро промијешајте.
Додајте кувану тјестенину и умијешајте довољно сачуване воде од тјестенине да умак постане сјајан.
Послужите одмах преливено с мало додатног маслиновог уља, пише "НовиЛист".