Italijanka greškom primila šest doza Fajzerove vakcine, nije imala ozbiljnih nuspojava

  • 10.05.2021. 14:52

U Italiji je zabilježen nesvakidašnji slučaj tokom vakcinacije, kada je 23-godišnjoj djevojci greškom ubrizgano šest doza Fajzerove vakcine.

Djevojka je vakcinisana u regiji Toskana i nije odmah shvatila šta se dešava budući da nije imala ozbiljne nuspojave, ali je primijetila uzbunu među osobljem nakon čega joj je objašnjeno u čemu je problem.

Bez obzira na to što je djevojka prošla bez ozbiljnih nuspojava od kojih je imala samo glavobolju, odlučeno je da se preventivno smjesti u bolnicu u Toskani na 24 sata.

Tokom boravka u bolnici popila je paracetamol te je pila dosta tečnosti.

Umjesto da ubrizga samo jednu dozu, medicinski tehničar je greškom ubrizgao cijelu bočicu što je ekvivalentno šest doza. Nakon što je shvatio šta je učinio, pozlilo mu je.

Lokalni mediji pišu da su slične situacije zabilježene u Njemačkoj, SAD-u, Australiji i Izraelu, ali da nikada kao sada u Italiji nije data tolika količina doza.

Incident je prijavljen italijanskom regulatornom tijelu za lijekove, a iz kompanije Fajzer su saopćili da je su u fazi istraživanja, da bi utvrdili efekte eventualnog predoziranja, koristili samo četiri doze prilikom vakcinacije jedne osobe.

Vakcinaciju u Italiji provodi medicinsko osoblje, uključujući i završene studente medicine koji još nisu zaspoleni.

Тагови: