Набавка тешка 20 милијарди евра

Европски тужиоци истражују набавку Фајзерових факцина

  • Извор: РТС
  • 01.04.2024. 12:55

Европски тужиоци преузели су истрагу о преговорима о огромној набавци вакцина против ковида које су водили предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и извршни директор "Фајзера“ Алберт Бурле, пише Политико. Договор тежак 20 милијарди евра у међувремену је измијењен.

Истражитељи из Канцеларије европског јавног тужиоца (ЕППО) посљедњих мјесеци преузели су истрагу од белгијских тужиоца, који су истраживали Урсулу фон дер Лајен због "мијешања у јавне функције, уништавања СМС-ова, корупције и сукоба интереса", наводи се у правним документима у које су увид имао портал Политико.

Иако тужиоци ЕППО истражују наводна кривична дјела, нико није још оптужен у вези са тим случајем.

Све промјене које нас очекују овог љета: Поскупљења и олакшице

Све промјене које нас очекују овог љета: Поскупљења и олакшице

Истрагу су првобитно отвориле белгијске власти у Лијежу почетком 2023. године, након што је локални лобиста Фредерик Балдан поднео кривичну пријаву.

Балданова притужба била је усредсређена на наводну размјену текстуалних порука између Фон дер Лајенове и директора компаније "Фајзер" Алберта Бурле уочи постизања највећег споразума о набавци вакцина у ЕУ на врхунцу пандемије коронавируса, у афери названој "Фајзергејт".

Балдан, 36-годишњи белгијски лобиста повезан са групом скептичном према вакцинама.

Ове ствари смањују жељу за сексом

Ове ствари смањују жељу за сексом

Њујорк тајмс, који је први открио да је дошло до размјене када су предсједница ЕК и директор "Фајзера" договарали услове споразума, покренуо је паралелну тужбу против Комисије након што је ЕК одбила да открије садржај порука.

Могућа афера пред европске изборе

Усљед вијести да ЕППО сада истражује случај ризикује се додатно испитивање улоге Фон дер Лајенове у великом договору о вакцини, чија је вриједност процијењена на више од 20 милијарди евра.

На једном од најопаснијих врхова погинула жена из Хрватске: Спасено 7 планинара

На једном од најопаснијих врхова погинула жена из Хрватске: Спасено 7 планинара

ЕППО води паневропске истраге о финансијским злочинима и у теорији би могао да заплијени телефоне и други релевантни материјал из канцеларије ЕК или других земаља у Европи, као што је Немачка из које потиче шефица Европске комисије.

До таквог развоја догађаја долази у деликатном тренутку за предсједницу ЕК, јер ускоро слиједе европски избори, а у Бриселу очекују да ће Фон дер Лајенова добити други мандат на челу Европске комисије.

Ујак обљубио сестричну са сметњама у развоју: Осуђен на 10 година затвора

Ујак обљубио сестричну са сметњама у развоју: Осуђен на 10 година затвора

Комисија је до сада одбијала да открије садржај текстуалних порука или потврди њихово постојање. Споразум, договорен на врхунцу пандемије 2021. године, првобитно је сматран тријумфом Фон дер Лајенове, али сама количина купљених вакцина изазвала је чуђење.

Политико је крајем прошле године открио да је пропало доза вакцина у вредности од најмање четири милијарде евра. Уговор о вакцини са Фајзером је у међувремену измијењен.

Тужба "Фајзера" против Мађарске и Пољске

Случај који сада разматра ЕППО обједињује неколико различитих правних, политичких и финансијских токова и укршта се са тужбама које је фармацеутски гигант "Фајзер" покренуо против Мађарске и Пољске.

"Фајзер" је тужио Мађарску и Пољску због неплаћања доза вакцина након заустављања испорука.

Невјероватна сцена: Мајмуни окупирали град

Невјероватна сцена: Мајмуни окупирали град

Мађарска, на челу чије владе је премијер Виктор Орбан, непоколебљиви противник Фон дер Лајенове, такође је поднијела жалбу у вези са улогом предсједнице ЕК у преговорима о вакцини с Фајзером, рекла су два извора упућена у случај, која су тражила да остану анонимна.

Пољска је поднијела властиту жалбу у новембру прошле године, потврдио је портпарол пољске владе. Међутим, како је навео, након избора Доналда Туска за премијера у децембру прошле године, "нова влада ради на повлачењу Пољске из тих поступака".

Ујак Данке Илић (2) даје исказ у полицији

Ујак Данке Илић (2) даје исказ у полицији

Званичник Европске комисије рекао је да ЕК нема сазнања о могућим поступцима осим из медија.

Мађарска влада није одговорила на захтев за коментар, док су "Фајзер" и ЕППО одбили да коментаришу случај.

(РТС)

Пратите нас и путем Вибера

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина