Nabavka teška 20 milijardi evra

Еvropski tužioci istražuju nabavku Fajzerovih fakcina

  • Izvor: RTS
  • 01.04.2024. 12:55

Еvropski tužioci preuzeli su istragu o pregovorima o ogromnoj nabavci vakcina protiv kovida koje su vodili predsjednica Еvropske komisije Ursula fon der Lajen i izvršni direktor "Fajzera“ Albert Burle, piše Politiko. Dogovor težak 20 milijardi evra u međuvremenu je izmijenjen.

Istražitelji iz Kancelarije evropskog javnog tužioca (ЕPPO) posljednjih mjeseci preuzeli su istragu od belgijskih tužioca, koji su istraživali Ursulu fon der Lajen zbog "miješanja u javne funkcije, uništavanja SMS-ova, korupcije i sukoba interesa", navodi se u pravnim dokumentima u koje su uvid imao portal Politiko.

Iako tužioci ЕPPO istražuju navodna krivična djela, niko nije još optužen u vezi sa tim slučajem.

Sve promjene koje nas očekuju ovog ljeta: Poskupljenja i olakšice

Sve promjene koje nas očekuju ovog ljeta: Poskupljenja i olakšice

Istragu su prvobitno otvorile belgijske vlasti u Liježu početkom 2023. godine, nakon što je lokalni lobista Frederik Baldan podneo krivičnu prijavu.

Baldanova pritužba bila je usredsređena na navodnu razmjenu tekstualnih poruka između Fon der Lajenove i direktora kompanije "Fajzer" Alberta Burle uoči postizanja najvećeg sporazuma o nabavci vakcina u ЕU na vrhuncu pandemije koronavirusa, u aferi nazvanoj "Fajzergejt".

Baldan, 36-godišnji belgijski lobista povezan sa grupom skeptičnom prema vakcinama.

Ove stvari smanjuju želju za seksom

Ove stvari smanjuju želju za seksom

Njujork tajms, koji je prvi otkrio da je došlo do razmjene kada su predsjednica ЕK i direktor "Fajzera" dogovarali uslove sporazuma, pokrenuo je paralelnu tužbu protiv Komisije nakon što je ЕK odbila da otkrije sadržaj poruka.

Moguća afera pred evropske izbore

Usljed vijesti da ЕPPO sada istražuje slučaj rizikuje se dodatno ispitivanje uloge Fon der Lajenove u velikom dogovoru o vakcini, čija je vrijednost procijenjena na više od 20 milijardi evra.

Na jednom od najopasnijih vrhova poginula žena iz Hrvatske: Spaseno 7 planinara

Na jednom od najopasnijih vrhova poginula žena iz Hrvatske: Spaseno 7 planinara

ЕPPO vodi panevropske istrage o finansijskim zločinima i u teoriji bi mogao da zaplijeni telefone i drugi relevantni materijal iz kancelarije ЕK ili drugih zemalja u Еvropi, kao što je Nemačka iz koje potiče šefica Еvropske komisije.

Do takvog razvoja događaja dolazi u delikatnom trenutku za predsjednicu ЕK, jer uskoro slijede evropski izbori, a u Briselu očekuju da će Fon der Lajenova dobiti drugi mandat na čelu Еvropske komisije.

Ujak obljubio sestričnu sa smetnjama u razvoju: Osuđen na 10 godina zatvora

Ujak obljubio sestričnu sa smetnjama u razvoju: Osuđen na 10 godina zatvora

Komisija je do sada odbijala da otkrije sadržaj tekstualnih poruka ili potvrdi njihovo postojanje. Sporazum, dogovoren na vrhuncu pandemije 2021. godine, prvobitno je smatran trijumfom Fon der Lajenove, ali sama količina kupljenih vakcina izazvala je čuđenje.

Politiko je krajem prošle godine otkrio da je propalo doza vakcina u vrednosti od najmanje četiri milijarde evra. Ugovor o vakcini sa Fajzerom je u međuvremenu izmijenjen.

Tužba "Fajzera" protiv Mađarske i Poljske

Slučaj koji sada razmatra ЕPPO objedinjuje nekoliko različitih pravnih, političkih i finansijskih tokova i ukršta se sa tužbama koje je farmaceutski gigant "Fajzer" pokrenuo protiv Mađarske i Poljske.

"Fajzer" je tužio Mađarsku i Poljsku zbog neplaćanja doza vakcina nakon zaustavljanja isporuka.

Nevjerovatna scena: Majmuni okupirali grad

Nevjerovatna scena: Majmuni okupirali grad

Mađarska, na čelu čije vlade je premijer Viktor Orban, nepokolebljivi protivnik Fon der Lajenove, takođe je podnijela žalbu u vezi sa ulogom predsjednice ЕK u pregovorima o vakcini s Fajzerom, rekla su dva izvora upućena u slučaj, koja su tražila da ostanu anonimna.

Poljska je podnijela vlastitu žalbu u novembru prošle godine, potvrdio je portparol poljske vlade. Međutim, kako je naveo, nakon izbora Donalda Tuska za premijera u decembru prošle godine, "nova vlada radi na povlačenju Poljske iz tih postupaka".

Ujak Danke Ilić (2) daje iskaz u policiji

Ujak Danke Ilić (2) daje iskaz u policiji

Zvaničnik Еvropske komisije rekao je da ЕK nema saznanja o mogućim postupcima osim iz medija.

Mađarska vlada nije odgovorila na zahtev za komentar, dok su "Fajzer" i ЕPPO odbili da komentarišu slučaj.

(RTS)

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.