Prvi krug

Izbori u Francuskoj: Nema garancije da Makron osvaja većinu u parlamentu

  • Извор: СРНА
  • 12.06.2022. 21:41

Francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu nije zagarantovano da će osvojiti apsolutnu većinu u parlamentu, rezultati su izlaznih anketa, pošto je koalicija stranaka krajnje ljevice ostvarila veoma dobre rezultate u prvom krugu parlamentarnih izbora.

Prema projekcijama agencije "Elabe", koalicija "Zajedno" francuskog predsjednika trebalo bi da u drugom krugu izbora 19. juna dobije između 270 i 310 poslaničkih mjesta, kako bi prešla potrebnih 289 za većinu.

Prema toj projekciji koalicija krajnje ljevice dobija između 170 i 220 mjesta, što je veliko povećanje u odnosu na prethodne parlamentarne izbore održane 2017. godine.

Prvobitne projekcije "Elabea", blok stranaka krajnje ljevice na čelu sa Žan-Luk Melanšonom u prvoj rundi izbora dobija 26,20 odsto glasova ispred Makronovog pokreta "Zajedno" koji osvaja 25,8 odsto.

Analitičari navode da sa sistemom od dvije runde glasanja koji se primjenjuje u 577 izbornih jedinica širom Francuske, rezultati glasanja iz prvog kruga nisu nikakva indikacija ko bi na kraju mogao da dobije većinu 19. juna kada se održava drugi krug.

Ljevica u blagoj prednosti ispred Makronove koalicije

Koalicija "Zajedno" francuskog predsjednika Emanuela Makrona osvojila je oko 25 odsto glasova u prvoj rundi parlamentarnih izbora, što je nešto manje od koalicije stranaka krajnje ljevice, piše belgijski list "La Libre", pozivajući se na rezultate dvije izlazne ankete.

Prema pisanju lista, koalicija stranaka krajnje ljevice na čelu sa Žan-Luk Melenšonom osvojila je između 25,7 odsto i 25,8 odsto glasova.

"Stranka krajnje desnice Nacionalni skup Marin Le Pen dobio je između 18,5 odsto i 19,3 odsto, glasova partija desnog centra Republikanci između 11,6 odsto i 14 odsto", piše dnevnik.

Birališta u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj su otvorena u 8.00 časova, a biće zatvorena između 20.00 i 22.00 časova.

Skoro 6.300 kandidata je na listi za 577 poslaničkih mjesta u Nacionalnoj skupštini. Drugi krug je naredne nedjelje 19. juna.  


  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм