"Zaha Hadid arhitekts"

Izgledaće nestvarno: Niče futuristička stanica za autobuse, tramvaje i vozove

  • 16.11.2019. 07:47

Prijedlog ahitektonskog biroa "Zaha Hadid arhitekts" usvojen je na konkursu za novu željezničku stanicu u estonskoj prestonici Talinu.

Stanica "Ulemiste", koju će graditi domaća firma "Esplan", biće dio "Rejl Baltika sistema", 870 kilometara dugačke željezničke mreže između Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije, prenosi RTS.

Uprkos tome nisu poznati svi detalji vezani za gradnju, ZHA navodi da je neobičan dizajn zgrade zasnovan na tome da ljudima bude što lakše da se snađu u njoj, pošto će se pod istim krovom saobraćati autobuske, tramvajske i željezničke linije.

Preko sva tri vida transporta prelaziće pješački most, koji će ih povezivati i omogućavati ljudima da lako presjedaju.

Još nije poznat rok za završetak radova, ali će zgrada biti "modularna", što znači da će biti građena u fazama kako bi se što manje ometao okolni dio grada. Osim toga, navodi se da će biti građevina ispunjavati sve "zelene" standarde.

"Ovo će biti istinsko multi-modalno transportno čvorište koje spaja više vidova saobraćaja", naveo je Tavi As, estonski ministar ekonomije i infrastrukture.

Biro ZHA je već dizajnirao nekoliko željezničkih stanica u svijetu, uključujući onu u Napoliju i Oslu, koja treba da počne sa gradnjom naredne godine.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм