Газа

Израел објавио нови снимак: Ово је доказ да је Хамас таоце доводио у болницу

  • Извор: Агенције
  • 20.11.2023. 07:08

Израел је у недјељу појачао оптужбе за Хамасово злостављање у највећој болници у Појасу Газе, рекавши да је заробљени војник погубљен и да су два страна таоца задржана на мјесту које је било у центру његове разорне шестонедјељне офанзиве.

У једном тренутку, као склониште за десетине хиљада палестинских ратних избјеглица, болница Ал Шифа евакуисала је пацијенте и особље откако су израелске трупе прошле седмице ушле у, како су их назвали, мисију искорјењивања скривених објеката Хамаса.

Израел такође трага за око 240 људи које је Хамас отео у Гази након прекограничног напада 7. октобра.

Један од њих био је 19-годишњи израелски војни обвезник, Ноа Марсијано, чије је тијело пронађено у близини Шифе прошле седмице.

Хамас је рекао да је погинули у израелском зрачном нападу и објавио видео на којем се чини да се види тијело без ознака осим ране на глави.


Ђоковић најавио: Покрећем нови бизнис

Ђоковић најавио: Покрећем нови бизнис

Израелска војска рекла је да је форензичким прегледом утврђено да је задобио оповреде које нису опасне по живот од таквог удара.

"Према обавјештајним информацијама - чврстим обавјештајним информацијама - Ноу су Хамасови терористи одвели унутар зидова болнице Шифа. Ондје га је убио Хамасов терориста", рекао је главни портпарол контраадмирал Даниел Хагари, преноси "Ројтерс".

У свом телевизијском брифингу, Хагари је рекао да су Хамасови наоружани нападачи у Шифу довели и Непалца и Тајланђанина, међу страним радницима ухваћеним у рацији 7. октобра. Није навео имена двојице таоца.

Снимак са надзорне камере који је емитовао Хагари чини се да приказује групу мушкараца како марширају у болницу, на изненађење медицинског особља.

Други снимак приказује повријеђеног човјека на колицима. Други мушкарац у близини, у цивилу, имао је аутоматску пушку.

Хамас није одмах коментарисао Хагаријеве изјаве. Палестинска исламистичка група, која управља Газом, раније је рекла да је неке таоце одвела у болнице на лијечење.


Српска снајка из племена Зулу: Научила српски, спрема славу

Српска снајка из племена Зулу: Научила српски, спрема славу

Одвојено у недјељу, израелска војска објавила је видео тунела који је описала као тунел дужине 55 метара који су Палестинци ископали 10 метара испод комплекса Шифа.

Иако признаје да има мрежу од стотина километара тајних тунела, бункера и приступних окана широм палестинске енклаве, Хамас је демантовао да се они налазе у цивилној инфраструктури попут болница.

Видео приказује уски пролаз с лучним бетонским кровиштем, који завршава на ономе што је војска у изјави описала као врата отпорна на експлозију.

У изјави није наведено шта би могло бити иза врата. Тунелу се приступило кроз окно откривено у шупи унутар комплекса Шифа која је садржавала муницију, речено је. Други видео приказује вањски отвор окна у комплексу.

Мунир Ел Барш, директор министарства здравства Газе, одбацио је израелску изјаву о тунелу као "чисту лаж".

"Они су у болници осам дана... а ипак ништа нису пронашли", рекао је за телевизију "Ал Џазира".​

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    '''Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић и у новој сезони емисије 'На ивици терена' упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 13:30 Емисија: Енерго клуб (Р)

    ''Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће?