Појас Газе

Израел појачава ударе, креће нова фаза офанзиве!

  • Извор: Агенције
  • 02.01.2024. 09:54

Израелски авиони и тенкови појачали су током ноћи нападе на дијелове града Кан Јуниса, на југу Појаса Газе, рекли су становници, док се на сјеверу енклаве, у граду Гази, тенкови повлаче, преноси Ројтерс.

Становници округа Шеик Радван, у сјеверном дијелу те палестинске енклаве, први су јавили да су се израелски тенкови повукли, послије оног што су описали као “најинтензивнијих 10 дана ратовања од почетка сукоба”.

Јужнокорејски опозициони лидер убоден ножем у врат

Јужнокорејски опозициони лидер убоден ножем у врат

Тенкови израелске војске, такође, су се повукли из округа Ал-Мина у граду Гази и дијеловима округа Тел ал-Хава, уз задржавање неких позиција у предграђу које контролишу главни обални пут енклаве.

Међутим, тенкови се у другим дијеловима Појаса Газе нису повукли, и у централним дијеловима енклаве борбе су се наставиле несметано, рекли су становници, додајући да су израелски тенкови гранатирали избјеглички камп Ал-Буреџи у централној Гази.

“Нова фаза офанзиве”

Израелски званичник је у понедјељак саопштио да ће војска повући своје снаге из Газе овог мјесеца и прећи на вишемјесечну фазу локализованих операција “чишћења”, што су стручњаци протумачили као улазак израелске офанзиве у Гази у нову фазу.

Додатно, према ријечима израелског званичника, смањење трупа, омогућиће појединим резервистима да се врате приватном животу, али и да се ослободе јединице које би могле да се ангажују уколико дође до ширег сукоба на сјеверу са либанским Хезболахом.

Руси ударили са свих страна: Ракетни напади на Кијев и Харков

Руси ударили са свих страна: Ракетни напади на Кијев и Харков

Израелски званичник је рекао да постојећа ситуација на либанској граници “неће моћи даље да се настави”, као и да, како је рекао, наредних шест мјесеци представља критичан период јер, према његовим ријечима, “свака нова ескалација носи већи ризик од ширег регионалног рата” .

Ројтерс преноси да је и један амерички званичник потврдио да се чини да долази до израелског преласка на борбе нижег интензитета у сјеверном дијелу Појаса Газе.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.