Diplomatski izvori tvrde

Izrael priprema napad na Iran

  • Извор: Агенције
  • 13.12.2021. 08:07

Izraelska vojska priprema mogući napad na Iran, objavili su mediji te zemlje pozivajući se na odbrambene i diplomatske izvore.

Naime, izraelski ministar odbrane Beni Ganc obavijestio je američkog ministra odbrane Lojda Ostina o pripremama za potencijalni vojni napad na Iran tokom njegove posjete SAD, prenijeli su izraelski mediji.

"Ministar odbrane rekao je Amerikancima da je dao instrukcije vojsci da se pripremi za vojnu opciju", rekao je izraleskom vojnom radiju neimenovani visoki bezbjednosni izvor.

Isti izvor tvrdi da Teheran, iako je blizu proizvodnje dovoljno fisionog materijala za jednu nuklearnu bombu, neće preći tu granicu, jer razumije težinu takvog koraka. Dok Izrael optužuje Iran da pokušava da dobije nuklearno oružje, Teheran dosljedno odbacuje takve navode, tvrdeći da njegov nuklearni program služi isključivo u civilne svrhe.

Drugi diplomatski izvor rekao je izraelskim medijima da Gancova objava nije naišla na primjedbe američkih zvaničnika. "Nije bilo veta", rekao je izvor "Jerusalem postu".

Tokom posjete SAD Ganc je izrazio nadu u produbljivanje dijaloga i saradnje s Vašingtonom kada je Iran u pitanju, kao i za jačanje zajedničke vojne spremnosti da se suoči s Iranom i da zaustavi njegovu regionalnu agresiju i nuklearne ambicije.

Iako je Ostin izgledao manje ratoboran, rekao je da je Vašington zabrinut zbog neuspjeha Irana da pokaže konstruktivan diplomatski angažman, upozoravajući da je američki predsjednik Džo Bajden spreman da se okrene drugim opcijama u suočavanju s Teheranom.

Sekretarka za štampu Bijele kuće Džen Psaki je poslije samita Ganca i Lojda rekla da je Bajden zatražio od svog tima da bude spreman u slučaju da diplomatija ne uspije, a da oni moraju da se okrenemo drugim opcijama, što zahtijeva pripreme.

Ona je rekla da bi opcije mogle uključivati dodatne mjere za dalje ograničavanje iranskih sektora koji donose prihode, ali je izbjegla eksplicitno pominjanje vojne intervencije.

Neprijateljska retorika dolazi usred nedavno nastavljenih pregovora u Beču o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. Pregovori nisu daleko odmakli jer Teheran ne odustaje od zahtjeva da Vašington u potpunosti ukine svoje opresivne sankcije.

Nuklearni sporazum je propao kada je tadašnji predsjednik Donald Tramp povukao SAD iz dogovora 2018. godine, optužujući Teheran da je na neki način prekršio duh sporazuma. Od tada je Vašington ponovo uveo stare i nove mjere protiv Teherana, a Iran je nastavio s radom na svom nuklearnom programu.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)