ATV

Afrička unija

Izraelski diplomata izbačen sa samita

  • Izvor: Avaz
  • 18.02.2023. 17:11

Izraelski diplomata visokog ranga, Šeron Bar Li, izbačena je danas sa godišnjeg samita Afričke unije u Etiopiji usljed eskalacije spora o statusu Izraela u ovom bloku.

Na videu objavljenom na Twitteru prikazano je da je obezbjeđenje intervenisalo tokom ceremonije otvaranja samita i obratilo se Bar Lijevoj, prije nego što je ona izašla.

- Izrael je veoma nezadovoljan zbog ovog incidenta u kojem je zamjenik direktora za Afriku, ambasador Šeron Bar Li, izbačena iz sale Afričke unije uprkos svom statusu akreditovanog posmatrača i iako je imala propusnicu - saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Portparol predsjedavajućeg komisije Afričke unije Eba Kalondo rekla je da je sklonjena jer se očekivao dolazak ambasadora Izraela u Etiopiji.

Izrael je za ovaj incident optužio Južnoafričku Republiku i Alžir, ključne zemlje u bloku od 55 država, uz ocjenu da je događaj podstaknut "mržnjom".

Južnoafrička Republika je odbacila optužbe i saopštila da blok još nije donio odluku o prijavi Izraela za status posmatrača u ovoj organizaciji.