Manjak prostora

Japanci ispuštaju radioaktivnu vodu iz Fukušime?

  • 24.12.2019. 09:16

Japanska državna agencija predložila je da radioaktivna voda iz oštećene nuklearne elektrane Fukušima bude ispuštena u okolinu pošto ponestaje prostora za njeno skladištenje.

Elektrana je oštećena prije devet godina, kada su je pogodili zemljotres i cunami. Od tada se nakupilo nekoliko miliona tona kontaminirane vode, a cisterne za njeno skladištenje skoro su pune.

Vladina Agencija za prirodne resurse i energiju predložila je tri načina za rješavanje ovog problema - ispuštanje vode u more, u vazduh procesom isparavanja i kombinacijom ove dvije metode.

"Ne postoji opcija za jednostavno skladištenje ove vode u dužem periodu", rekao je jedan zvaničnik agencije, prenio je AFP.

U atomskoj centrali postavljen je sistem pumpi i filtera koji svakog dana izbacuje tone nove kontaminirane vode i izdvaja skoro sve radioaktivne elemente.

Poslije ovog procesa ostaje jedino tricijum, za koji stručnjaci kažu da je štetan po ljude samo u veoma velikim dozama.

Na sastanku japanske agencije nije donesena nikakva odluka, ali se "nijedan član nije se usprotivio stavu da je tehnički realan način da se voda ispusti u more ili vazduh", rekao je zvaničnik agencije.

Panel godinama diskutuje o načinu da se riješi problem radioaktivne vode, ali nije postavljen krajni rok za podnošenje izvještaja vladi.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм