Расте страх

Јапану пријети цунами од 5 метара, узбуна и у Русији

  • 01.01.2024. 12:32

Вјерује се да ће цунами са таласима високим до пет метара достићи Ното у префектури Ишикава, наводи метеоролошка агенција. Таласи високи више од једног метра већ су погодили обалу града Ваџима у префектури Ишикава, јавио је НХК.

Како је навео Европско-медитерански сеизмолошки центар, земљотрес јачине 7.4 степена био је на дубини од 13 километара, а епицентар је био 90 километара сјеверно од Такаоке и 47 километара сјевероисточно од Анамицуа.

Први снимци разорног земљотреса у Јапану

Први снимци разорног земљотреса у Јапану

Њему је претходио земљотрес јачине 5.7 степени.

Сјеверна Кореја издала је упозорење на цунами

Сјеверна Кореја издала је упозорење на цунами за источну обалу земље, јавила је новинска агенција Јонхап. Јужнокорејски медији пренијели су сјевернокорејски државни радио који је рекао да би таласи до 2,1 метар могли да стигну до обале. Источна обала Јужне Кореје јутрос је већ забиљежила таласе од 45 центиметара послије снажног земљотреса који је погодио Јапан, саопштила је метеоролошка агенција те земље.

Шта је са нуклеаркама у Јапану након разорног земљотреса?

Шта је са нуклеаркама у Јапану након разорног земљотреса?

Цунами може да расте након почетних таласа и може трајати више од 24 сата. Провинција Гангвон поручила је становницима у хитној текстуалној поруци да се држе даље од обале и да се евакуишу на виши терен.

Шест људи заробљено под рушевинама

Према доступним информацијама, шест особа је заробљено под рушевинама на полуострву Ното. Још нема информација о њиховом стању. Чини се да су пожари у граду Ваџима на полуострву уништили бројне куће. За сада нема извјештаја о повријеђенима или погинулим.

Локално становништво је евакуисано у локалну полицијску станицу, али тамо за њих није обезбијеђена хитна помоћ. Јошимаса Хајаши, главни портпарол владе, рекао је на конференцији за новинаре у Токију да су јапанске снаге спремне да буду распоређене да помогну у напорима спасавања и помоћи у погођеном подручју.

Потресне сцене у Љубетову након земљотреса

Потресне сцене у Љубетову након земљотреса

Хироши Хасе — гувернер Ишикаве, најтеже погођене префектуре — наводно је био у посјети Токију за новогодишњи празник и не може да се врати јер су летови и брзи возови обустављени због земљотреса.

Огласио се јапански премијер

Власти још процјењују размјере штете и становници се морају припремити за нове потресе, упозорио је премијер Фумио Кишида.

– Становници морају остати на опрезу због даљњих могућих потреса и позивам људе у подручјима гд‌је се очекује цунами да се што прије евакуишу – рекао је Кишида.

Избио пожар

Локални медији наводе да је након серије снажних потреса избио велики пожар у граду Ваџима у јапанској префектури Ишикава.

Агенцији Кјодо наводи да се неколико ватрогасних бригада бори да обузда ватру.

Угашени реактори у електрани

ТВ канал НХК наводи да надлежни прикупљају информације о стању нуклеарне електране Шика. Тренутно су први и други реактор станице угашени и кризни штаб појачава праћење на контролним punktovima за ниво радијације.

Из Србије дошао да слави у Сарајеву: Ево како је преварен за 600 евра

Из Србије дошао да слави у Сарајеву: Ево како је преварен за 600 евра

За сада није идентификована ниједна ванредна ситуација у нуклеарним електранама Кашивазаки-Карива, Такахама, Ои и Михама у префектури Фукуи.

Јужна Кореја издала упозорење

Јужна Кореја издала је упозорења о порасту нивоа мора, јавила је новинска агенција Јонхап.

Источна провинција Гангвон позвала је неке становнике да се евакуишу на виши терен.

Постоји опасност од пожара и клизишта

Јапанска метеоролошка агенција одржала је конференцију за новинаре о стању након земљотреса и цунамија. Упозорили су да би “масовни” земљотреси могли да наставе да погађају земљу и да људи морају бити “на опрезу” у наредна два до три дана. Такође постоји опасност од пожара и клизишта у подручјима погођеним јаким земљотресима.

Објављени драматични снимци

На друштвеним мрежама су објављени снимци земљотреса у Јапану.

Бандере се љуљају, а возила се клате као да су на таласима.

Серија снажних накнадних потреса

Снажан земљотрес од 7,5 степени праћен је низом снажних накнадних потреса. Потрес магнитуде 6,2 на дубини од 10 километара догодио се у 16.18 по локалном времену око 4 километра југозападно од Анамизуа. Још један земљотрес магнитуде 5,2 је такође забиљежен 58 километара сјевероисточно од Анамизуа.

Евакуација и упозорење на цунами у Русији

На Сахалину је такође проглашена опасност од цунамија.

– Дијелови западне обале Сахалина могу бити погођени цунамијем – саопштио је регионални штаб руског министарства за ванредне ситуације.

Могу ли кућни љубимци заиста предосјетити земљотрес

Могу ли кућни љубимци заиста предосјетити земљотрес

Становништво се евакуише на безбједна мјеста док бродови у лукама излазе на отворено море. Власти су позвале становнике приобалног дијела Татарског мореуза да се склоне на висине од најмање 30-40 метара и да се врате тек кад се укине аларм за цунами.

Хиљаде људи је остало без струје

Јавни емитер НХК јавио је да је талас од 1,2 метра стигао до града Ваџиме у Ишикави, док су у граду Кашизава таласи били високи 40 центиметара. Непотврђени снимци постављени на мрежи X показују таласе који јуре кроз канал у префектури Ишикава.

Јапанска електроенергетска компанија Хокурику саопштила је да је више од 36.000 домова остало без струје након земљотреса.

Становници су позвани да се евакуишу на виши ниво

Од становника приобалног подручја Ното у префектури Ишикава затражено је да се “одмах евакуишу на више тло”, саопштила је национална телевизија НХК. Јавна телевизија је великим словима објавила “ЕВАКУИШИТЕ СЕ”, позивајући становнике да побјегну на виши терен упркос зимском времену.

Руси евакуишу становништво због цунамија

Руси евакуишу становништво због цунамија

Подсјетимо, говорило се да таласи високи и до пет метара могу да допру до Нота. Власти су такође издале упозорење на цунами за сусједне префектуре Ниигата и Тојама, упозоравајући да би тамо таласи могли да достигну три метра, преноси Блиц.

У погођеном подручју налази се нуклеарна електрана

Јужнокорејска метеоролошка агенција саопштила је да би ниво мора у источној провинцији Гангвон могао да порасте након земљотреса. На угроженом подручју налази се највећа нуклеарна електрана на свијету Кашивазаки-Карива, саопштила је национална енергетска компанија Tokyo Electric Power Company (ТЕПЦО).

Снажан земљотрес погодио Јапан, издато упозорење

Снажан земљотрес погодио Јапан, издато упозорење

Оператер електране је рекао да провјерава да ли постоје проблеми, али није било непосредних извјештаја о било каквим неправилностима. Снажан земљотрес и цунами погодили су сјевероисточни Јапан 11. марта 2011. године, убивши 18.000 људи. Катастрофа је уништила градове и изазвала хаварију у нуклеарној електрани Фукушима.

(Блиц)

Пратите нас и путем Вибера