On je strijeljao Čaušeskua, a već 31 godinu nema mira: Svi su pucali, znam da su moji meci ubili

  • 24.12.2020. 17:18

Na današnji dan, 22. decembra 1989. godine, tokom jedine krvave smjene komunističkog režima u Evropi sa smrtnim ishodom, tadašnji predsjednik Rumunije Nikolaje Čaušesku je sa svojom suprugom Elenom helikopterom pobjegao iz prestonice, najprije u njegovu rezidenciju u Snagovu, a odatle u Trgovište, gdje ih je uhvatila lokalna policija. Nakon što su predati vojsci, 25. decembra vojni preki sud osudio ih je na smrt. 

Prije nego što su ubijeni, Čaušesku je otpevao deo "Internacionale" i rekao da će istorija pokazati da je on bio u pravu, dok je njegova supruga vikala prisutnima da idu dođavola. Egzekuciju nad Čaušeskuovima izvršio je oficir Jonel Bojeru. On je bio jedan od trojice u streljačkom vodu a gorka sjećanja na trenutak kada ih je postavio pred zid i pokosio svojim kalašnjikovim oživio je mnogo godina kasnije. 

"I danas sam nervozan kad o tome govorim. Prekinuo sam dva života. U ratu je to prihvatljivo, ali mnogo je teže kad ubiješ nenaoružane ljude. To nikome ne bih poželio, iako je meni ubijanje ljudi posao", govorio je Bojeru 2014. godine.

On je tada istakao da ne žali što je baš on označio kraj Čaušeskuove tiranije i vladavine straha i nemaštine. I njegova porodica je bila među milionima progonjenih.

"Moj deda je bio svještenik, liberal, veći dio života je proveo u zatvoru. On je bio zaista srećan nakon tih događaja, srećan što se režim promijenio, što je Čaušesku mrtav. Rekao mi je: Bez brige, ja na sebe uzimam sve tvoje grijehe", istakao je u svojoj ispovijesti Bojeru. 

On je dodao da je za ovaj svoj čin platio visoku cijenu. To ga je koštalo privatnosti, mira i braka sa ženom koja je bila zabrinuta zbog slave koju je stekao. 

Bojeru vjeruje da su baš njegovi meci ubili Čaušeskuove jer je, kad je počeo da puca, vidio da se jedan od trojice članova streljačkog voda skamenio na nekoliko trenutaka, a drugi je zaboravio oružje da stavi na automatski način rada pa je uspio da ispali samo nekoliko pojedinačnih hitaca. 

Širom svijeta je i dan danas poznato da su Čaušesku i njegova supruga Elena bili veoma zaljubljeni, a par je čak i tražio da umre zajedno, što im je i odobreno. "Ustrijelio sam ih veoma brzo. Smatram da sam im omogućio da umru dostojanstveno", dodaje.

Grob Čaušeskuovih, zvanično, ne postoji. Na grobnici gdje su sahranjeni stoje imena dva generala sa datumom smrti koji odgovara datumu smrti bračnog para Čaušesku. Država je odbila sve zahtjeve porodice i sljedbenika da se posmrtni ostaci prenesu u neki mauzolej ili crkvu i da im se grob obilježi.

Mjesto gdje je streljan bračni par Čaušesku u Trgovištu otvoreno je za posjete turista. Hvaljenje i veličanje Čaušeskua u medijima zabranjeno je zakonom.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.