Toronto

Jedna od najvećih pljački u istoriji Kanade

  • 21.04.2023. 22:46

Policija istražuje veliku pljačku zlata na međunarodnom aerodromu Pirson u Torontu, odakle se često otprema zlato koje se iskopa u kanadskoj provinciji.

Šteta 20 miliona dolara

Kanadski zvaničnici kažu da je više od 20 miliona kanadskih dolara (13 miliona evra) u zlatu ukradeno u ponedjeljak, 17. aprila.

Kontejner sa robom dopremljen je u večernjim satima i prebačen je u skladište. Policija vjeruje da se tamo dogodila pljačka.

Jedna od najvećih pljački u istoriji

Ovo je jedna od najvećih pljački u historiji Kanade. Prethodne velike bile su pljačka kanadskog javorovog sirupa iz 2011. i 2012. godine kada je 3.000 tona sirupa u vrijednosti od 18,7 miliona dolara ukradeno iz skladišta u Kvebeku.

Inspektor regionalne policije Pil Stiven Duvestejn rekao je da njihov tim istražuje „sve puteve" i opisao incident od ponedjeljka kao izolovan i rijedak.

- Nestali avionski kontejner bio veličine 0,46 kvadratnih metara i u njemu se nalazilo zlato - rekao je Duvestejn na konferenciji za novinare na aerodromu.

Zvaničnici su odbili da kažu koja je aviokompanija otpremila teret, odakle je tovar došao, kao i odredište.

- Naš cilj je da riješimo ovu krađu i ne mogu da dajem više detalja - rekao je Duvestejn.

Ali putnici nisu u opasnosti, dodao je.

"Ne smatramo ovo pitanjem javne bezbjednosti."

Upetljane organizovane kriminalne grupe

Policija sumnja da su upetljane organizovane kriminalne grupe, izvijestio je dnevni list Toronto san.

Inspektor Duvestejn je rekao da je prerano o tome govoriti.

- Prošla su tri dana, tako da naši istražitelji drže sve opcije otvorenim. Sve je moguće i stoga iz svih uglova analiziramo kako je ovaj predmet ukraden – rekao je on.

- Lopovi nisu ušli na aerodrom, već su pristupili skladištu koje je iznajmila treća osoba i nije pod bezbjednosnim nadzorom aerodroma - navodi se u saopćenju aerodroma.

Тагови: