Канада

Довео нацисту у парламент, назвао га херојем па остао без функције

  • Извор: Агенције
  • 27.09.2023. 07:39

Предсједавајући доњег дома канадског парламента, Ентони Рота, поднiо је оставку након што је назвао херојем Јарослава Хунку (98) некадашњег војника који се борио у нацистичкој војној јединици током Другог свjетског рата.

Он га је позвао у парламент да присуствује посебној седници, а затим је рекао да је Украјинац "херој", уз овације присутних.

Рота је зато поднио оставку након састанка са лидерима странке у Отави усред све бројнијих позива да оде.

"Ова кућа је изнад свих нас", рекао је одлазећи предсједавајући.

Такође, раније током јучерашњег дана, канадска министарка спољних послова Мелани Џоли назвала је ситуацију "дубоко неприхватљивом" и "срамотом".

Челник владиног дома рекао је да би Рота требало да уради "часну ствар" и да се повуче.


Најмање 100 мртвих на свадби: Ватромет изазвао пожар

Најмање 100 мртвих на свадби: Ватромет изазвао пожар

Лидер конзервативаца Пјер Поалијевре такође је критиковао премијера Канаде Џастина Трудоа због фијаска, рекавши да је Трудо "нанио срамоту Канади".

Скандал се догодио у петак, када су посланици у канадском парламенту дочекали украјинског предсједника Володимира Зеленског.

Након говора Зеленског, Рота је издвојио 98-годишњег Јарослава Хунку, којег је позвао да сједи у галерији, описујући човјека као "канадског хероја".

"Зеленски је подигао песницу у знак признања док је Хунка салутирао са галерије", преноси "Гардијан".

Током викенда се испоставило да је Хунка био припадник Вафен-СС дивизије "Галиција" или СС 14. Вафен дивизије, јединице добровољаца која је била под командом нациста.

Организација "Пријатељи Симон Визентал центра за студије Холокауста", која се бави едукацијом о Холокаусту и анти-семитизму, објаснила је да је та дивизија "одговорна за масовно убиство невиних цивила са нивоом бруталности и злобе који је незамислив".

Друге истакнуте јеврејске групе брзо су се придружиле у осуди Хункиног позивања у парламент и инцидент је убрзо постао велика политичка срамота за владу Канаде.

Рота је касније рекао да је "накнадно сазнао за више информација због којих жали због своје одлуке".

"Посебно желим да упутим своје најдубље извињење јеврејским заједницама у Канади и широм свијета. Прихватам пуну одговорност за своје поступке", рекао је.

Кабинет премијера саопштио је да није било унапријед обавјештења да ће Хунка присуствовати сједници парламента у петак јер је био гост говорника, а списак присутних се не дијели.

У Канади, као и у другим парламентима у Вестминстерском стилу, председавајући Доњег дома је нестраначка улога.

Канадски премијер Џастин Трудо је у понедјељак назвао овај тренутак "дубоко срамотним за канадски парламент, а тиме и за све Канађане".


Бајденов пас поново угризао агента тајне службе

Бајденов пас поново угризао агента тајне службе

Усред све веће осуде Роте, корисници друштвених медија спекулисали су да је његова оставка неминовна.

Фокус на Хунку је такође изазвао интересовање из Пољске, гдје је министар образовања земље рекао да је "предузео кораке" да Хунка буде изручен.

"С обзиром на скандалозне догађаје у канадском парламенту, који су укључивали одавање почасти, у присуству предсједника Зеленског, члана злочиначке нацистичке формације СС Гализиен, предузео сам кораке ка могућем изручењу овог човјека Пољској", рекао је Пшемислав Чарнек.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: