Kanada

Doveo nacistu u parlament, nazvao ga herojem pa ostao bez funkcije

  • Izvor: Agencije
  • 27.09.2023. 07:39

Predsjedavajući donjeg doma kanadskog parlamenta, Еntoni Rota, podnio je ostavku nakon što je nazvao herojem Jaroslava Hunku (98) nekadašnjeg vojnika koji se borio u nacističkoj vojnoj jedinici tokom Drugog svjetskog rata.

On ga je pozvao u parlament da prisustvuje posebnoj sednici, a zatim je rekao da je Ukrajinac "heroj", uz ovacije prisutnih.

Rota je zato podnio ostavku nakon sastanka sa liderima stranke u Otavi usred sve brojnijih poziva da ode.

"Ova kuća je iznad svih nas", rekao je odlazeći predsjedavajući.

Takođe, ranije tokom jučerašnjeg dana, kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Džoli nazvala je situaciju "duboko neprihvatljivom" i "sramotom".

Čelnik vladinog doma rekao je da bi Rota trebalo da uradi "časnu stvar" i da se povuče.


Najmanje 100 mrtvih na svadbi: Vatromet izazvao požar

Najmanje 100 mrtvih na svadbi: Vatromet izazvao požar

Lider konzervativaca Pjer Poalijevre takođe je kritikovao premijera Kanade Džastina Trudoa zbog fijaska, rekavši da je Trudo "nanio sramotu Kanadi".

Skandal se dogodio u petak, kada su poslanici u kanadskom parlamentu dočekali ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Nakon govora Zelenskog, Rota je izdvojio 98-godišnjeg Jaroslava Hunku, kojeg je pozvao da sjedi u galeriji, opisujući čovjeka kao "kanadskog heroja".

"Zelenski je podigao pesnicu u znak priznanja dok je Hunka salutirao sa galerije", prenosi "Gardijan".

Tokom vikenda se ispostavilo da je Hunka bio pripadnik Vafen-SS divizije "Galicija" ili SS 14. Vafen divizije, jedinice dobrovoljaca koja je bila pod komandom nacista.

Organizacija "Prijatelji Simon Vizental centra za studije Holokausta", koja se bavi edukacijom o Holokaustu i anti-semitizmu, objasnila je da je ta divizija "odgovorna za masovno ubistvo nevinih civila sa nivoom brutalnosti i zlobe koji je nezamisliv".

Druge istaknute jevrejske grupe brzo su se pridružile u osudi Hunkinog pozivanja u parlament i incident je ubrzo postao velika politička sramota za vladu Kanade.

Rota je kasnije rekao da je "naknadno saznao za više informacija zbog kojih žali zbog svoje odluke".

"Posebno želim da uputim svoje najdublje izvinjenje jevrejskim zajednicama u Kanadi i širom svijeta. Prihvatam punu odgovornost za svoje postupke", rekao je.

Kabinet premijera saopštio je da nije bilo unaprijed obavještenja da će Hunka prisustvovati sjednici parlamenta u petak jer je bio gost govornika, a spisak prisutnih se ne dijeli.

U Kanadi, kao i u drugim parlamentima u Vestminsterskom stilu, predsedavajući Donjeg doma je nestranačka uloga.

Kanadski premijer Džastin Trudo je u ponedjeljak nazvao ovaj trenutak "duboko sramotnim za kanadski parlament, a time i za sve Kanađane".


Bajdenov pas ponovo ugrizao agenta tajne službe

Bajdenov pas ponovo ugrizao agenta tajne službe

Usred sve veće osude Rote, korisnici društvenih medija spekulisali su da je njegova ostavka neminovna.

Fokus na Hunku je takođe izazvao interesovanje iz Poljske, gdje je ministar obrazovanja zemlje rekao da je "preduzeo korake" da Hunka bude izručen.

"S obzirom na skandalozne događaje u kanadskom parlamentu, koji su uključivali odavanje počasti, u prisustvu predsjednika Zelenskog, člana zločinačke nacističke formacije SS Galizien, preduzeo sam korake ka mogućem izručenju ovog čovjeka Poljskoj", rekao je Pšemislav Čarnek.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?