David Nabaro smatra

Još tri teška mjeseca, ali kraj pandemije na vidiku

  • Izvor: Kurir
  • 11.01.2022.17:33

Specijalni izaslanik Svejtske zdravstvene organizacije (SZO) za kovid 19 David Nabaro rekao je da će epidemija koronavirusa stvoriti veoma tešku situaciju u naredna tri mjeseca, "ali da možemo kažemo da je kraj na vidiku".

David Nabaro je, u intervjuu za Skaj Njuz, izrazio bojazan da smo prisiljeni na maraton sa koronavirusom i da ne postoji pravi način da se kaže da smo na kraju, već samo da je kraj na vidiku.

- Još uvijek nismo stigli do te tačke i prije nego što stignemo biće još poteškoća - rekao je Nabaro, prenosi Gardijan.

Stručnjak SZO potvrdio je da koronavirus nastavlja da se razvija, te najavio pojavu novih sojeva i poslije omikrona. - Biće teško najmanje još tokom naredna tri mjeseca - kazao je Nabaro i podsjetio da se koronavirus pojavljuje u amplitudama da dramatično počne da se širi, onda se stiša, pa se onda ponovo širi periodično, na svaka tri ili četiri mjeseca.

- Teško je na osnovu prošlog ponašanja virusa predvideti njegovo ponašanje u budućnosti. Živeti sa kovidom 19 znači biti u stanju da se pripremite za ove amplitude i da reagujete zaista brzo kada se one dogode. Moramo da poštujemo virus, a to znači da moramo da imamo zaista razrađene planove kako da se suočimo i borimo sa epidemijskim talasima - objasnio je Nabaro.

Tagovi: