Puč

Kako je državni udar u Nigeru ugrozio njemačku vojsku?

  • 27.07.2023. 15:12

Vojni udar u Nigeru ugrozio je oružane snage Bundesvera u toj zemlji, jer je nakon privremenog zatvaranja vazdušnog prostora odsječeno oko 100 njemačkih vojnika na aerodromu u nigerskom Nijameju i oko njih 1000 koji su u malijskom gradu Gaou.

U glavnom gradu Nigera vojnici Bundesvera održavaju vazdušnu transportnu bazu, koja je ujedno i centar za osoblje i materijal u zapadnoj Africi. Ona bi trebalo da bude i čvorište za povlačenje snaga iz susjednog Malija, koji su sada odsječeni i u opasnosti su i da ostanu bez zaliha i medicinske pomoći. Ovde je stacioniran i avion za civilnu evakuaciju jedne južnoafričke kompanije, koji bi mogao da preveze povređene ili ranjene iz Malija, piše RT Balkan.

Proglašen državni udar, poništen Ustav, zatvorene granice: “Spoljni partneri da se ne miješaju”

Proglašen državni udar, poništen Ustav, zatvorene granice: “Spoljni partneri da se ne miješaju”

U tom mjestu bezbjednosna situacija se, kako podsjeća "Frankfurter algemajne cajtung", mjesecima pogoršavala, ali je uprkos tome vlada odlagala povlačenje vojnika. Bundesver se sjetio vojnika tek nakon državnog udara, ali sada je poprilično teško uraditi nešto da bi se popravio njihov položaj.

"Ministarstvo odbrane, koje se bori sa ubrzanim povlačenjem vojnika i materijala otkako je međunarodna misija MINUSMA izbačena iz Malija (sredinom juna, vojna vlada je zahtijevala povlačenje svih 12.000 mirovnih snaga UN) od srijede preispituje planove za vanredne situacije", navodi FAZ.



Medij podsjeća i da je Bundesver svoje angažovanje u Sahelu, zbog otpora u Maliju, u velikoj mjeri usmjerio upravo na Niger, "gdje se činilo da demokratski izabrana vlada i vojska nude prijateljsko okruženje".

"Baza u Nijameju služi kao čvorište za transport ranjenika, ljudi i materijala. Bundesver je do sada planirao da barem dio predstojećeg povlačenja iz Malija obavi preko tog grada", podsjeća "Frankfurter algemajne cajtung".

List navodi da su njemačke i francuske oružane snage u proteklih deset godina značajno investirale u proširenje, kako bolnice, tako i avionskih pisti, izgradnju hala i postavljanje prodavnica materijala.

"U zamjenu za gostoprimstvo, Njemačka je godinama snabdijevala vojsku zemlje značajnim brojem vojnih vozila, kao i savremenom izviđačkom tehnologijom. Nakon povlačenja iz Malija, Francuska je takođe prebacila dio svojih trupa, uključujući strane legionare, na aerodrom u Nijameju. Odatle počinju svoje antiterorističke operacije. Ove francuske trupe trenutno su takođe garanti za bezbjednost njemačkih vojnika na licu mjesta, od kojih većina dolazi iz sektora logistike i snabdijevanja", navodi FAZ.

Nijemci su se oslanjali i na lične veze sa rukovodstvom Nigera, pa je njemački generalni inspektor održavao dobre odnose sa šefom tamošnjih oružanih snaga.

"Salifu Modi je general koji je godinama boravio u Berlinu kao vojni ataše i tečno govori njemački. Nejasno je da li je general sa četiri zvijezdice umiješan u puč. U početku se na televiziji pojavio samo pukovnik Amadau Abdramane iz predsjedničke garde", podsjeća FAZ.

Haos u Nigeru: Predsjednička garda

Haos u Nigeru: Predsjednička garda "drži" predsjednika, vojska spremna da ih napadne!

U pozadini je, međutim, bio brigadni general koji se smatra šefom oko 900 vojnika koje je Bundesver obučavao u Tiliju.

U međuvremenu, Federalno ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu osudilo je "pokušaje dijelova vojske da sruše ustavni demokratski poredak Nigera". 

Portparol Federalnog ministarstva spoljnih poslova naglasio je u četvrtak da ih Njemačka poziva da odmah oslobode demokratski izabranog predsjednika.

"Sa velikom zabrinutošću pratimo dešavanja u Nigeru", dodao je on.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок