Austrija

Kako je Kurc "pao" u 3 dana: Dva postupka protiv njega, glasanje o nepovjerenju i iznenadna ostavka

  • Извор: Агенције
  • 10.10.2021. 08:46

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je sinoć da je podnio ostavku nakon što je osumnjičen u korupcionaškom skandalu.

Taj potez dolazi nakon što su ga austrijski tužioci osumnjičili u slučaju korišćenja javnih sredstava za plaćanje oglasa u jednom tabloidu u zamjenu za praćenje i favorizovanje u anketama Kurca i njegove Austrijske narodne stranke (OVP).

Rekao je da su optužbe protiv njega pogrešne i da bi on lično bio zahvalan kad bi se pretpostavka nevinosti odnosila podjednako na sve ljude.

- Važnija mi je moja zemlja od mene. I ja sam samo čovjek - rekao je Kurc.

- Ono što nam sada treba je stabilnost - kazao je i dodao kako se povlači da spriječi haos i osigura stabilnost.

I dalje planira da ostane na čelu svoje konzervativne stranke OVP. Inače, krajem avgusta Kurc je izašao na unutarstranačke izbore kao jedini kandidat, te dobio 99,4 odsto glasova, podsjeća Index.hr.

Sinoć je za svog nasljednika na mjestu kancelara predložio šefa diplomatije Aleksandra Šalenberga.

Vođa Zelenih i vicekancelar Verner Kogler rekao je da je zadovoljan, što znači da je Kurc uspio da spasi vladajuću koaliciju.

- Vjerujem da je ovo pravi korak za budući rad Vlade -  rekao je čelnik Zelenih i vicekancelar Verner Kogler u saopštenju, dodajući da je imao "vrlo konstruktivan" radni odnos sa Šalenbergom.


Pokrenute dvije istrage protiv Kurca, on odbacuje optužbe

Državno tužilaštvo za državni kriminal pokrenulo je istragu protiv Kurca i još nekoliko istaknutih članova OVP-a.

Oni se terete da su još 2017. pronevjerili poreski novac koji su koristili za medijske kampanje u korist narodnjaka.

Kao protivuslugu je ministarstvo finansija u istim medijima zakupljivalo reklamni prostor.

Optužbe se odnose na period iz 2017. prije nego što je Kurc postao šef OVP-a, a kasnije i kancelar.

Protiv njega se vodi i istraga zbog navodnog lažnog svjedočenja pred parlamentarnim odborom za rasvjetljavanje tzv. Ibica skandala u jeku kojeg je na proljeće 2019. pala i tadašnja narodnjačko-slobodnjačka vlada, sastavljena od narodnjaka i ekstremne desnice. I za taj slučaj Kurc je odbacio krivicu.

Na pitanje da li je u slučaju da bude osuđen spreman da podnese ostavku, Kurc je rekao kako je malo vjerovatno da će doći do okrivljujuće presude.


Optužen da je postavio prijatelja na čelo državnog holdinga

- To ni uz najbolju volju ne mogu da zamislim - rekao je Kurc.

Državno tužilaštvo, kako tvrdi stranka NEOS, posjeduje protokole dopisivanja preko platformi za komunikaciju koje dokazuju političke dogovore oko postavljanja Kurcovog prijatelja Tomasa Šmita na čelo državnog holdinga OBAG, koji je suvlasnik kompanija OMV i Telekom Austria.

Koaliciona vlada OVP/FPO, na čelu s Kurcom, prije dvije godine je raspuštena nakon što su čelni političari desno-populističkog FPO-a, prije svega predsednik stranke i tadašnji vicekancelar Kristijan Štrahe, uhvaćeni prilikom pokušaja prodaje političkog uticaja stranim investitorima u zamjenu za stranačke donacije.

Pokušaj podmićivanja je snimljen tajno tokom jednog sastanka na Ibici, zbog čega se i čitav kompleks pitanja pokrenutih s tim u vezi naziva afera Ibica.

Državno tužilaštvo za državni kriminal je u srijedu izvršilo pretres u nekoliko ministarstava te u samom kabinetu kancelara zbog istrage sa sumnjom pronevjere i korupcije protiv Kurca i još devetoro političara među kojima je i nekoliko bliskih saradnika austrijskog kancelara.

- Postoji sumnja da su poreska sredstva iz ministarstva finansija bila potrošena na manipulisana ispitivanja javnog mnjenja koja su bila stranački motivisana - stoji u saopštenju tužilaštva.

Rezultati ovih ispitivanja su, kako je nadalje saopšteno, nakon toga bili objavljivani u tabloidu "Österreich" i drugim medijima, a sve u svrhu stvaranja političke prednosti za Kurca.


Kurc: Ne postoji razlog zbog kog bih podnio ostavku


Još u petak je Kurc tvrdio da ne postoji razlog zbog kog bi on podnio ostavku na mjesto predsjednika koalicione vlade, uprkos istrazi zbog korupcije protiv njega i njegove stranke.

Kurc i njegova Austrijska narodna stranka "sposobni su i žele da djeluju", rekao je, dodajući da će učiniti šta god je potrebno kako bi osigurao političku stabilnost.

Unutar stranke Zeleni već nekoliko dana raste otpor ostanku u koaliciji s OVP-om i Kurcom kao kancelarom.

U Beču su se proteklih dana održali i protesti protiv korupcije u vladi.


Kogler: Nastavak koalicije moguć samo bez Kurca


Lider stranke Zelenih i vicekancelar Verner Kogler pozdravio je sinoć ostavku Sebastijana Kurca na mjesto kancelara i najavio da će njegova stranka nastaviti koaliciju sa Narodnom partijom Austrije (OVP).

- Odluka o ostavci je ispravna za dalji rad Vlade u korist zemlje. Imamo zajedničku odgovornost da garantujemo stabilnost - poručio je Kogler na vanrednoj pres konferenciji, prenosi tanjug.

On je istakao da je OVP izabrala varijantu koju su predložili Zeleni.

Kogler je do sada u više navrata zahtijevao da se Kurc povuče sa mjesta kancelara, jer smatra da zbog istrage koja se vodi protiv njega ne može da obavlja svoje zadatke.


Podsjetimo, u utorak je trebalo da se održi vanredna sjednica austrijskog parlamenta na kojoj se očekivalo pokretanje procesa iskazivanja nepovjerenja kancelaru.