Mediji pisali

Kako je Lavrov navodno ponizio Liz Tras: Ispala je prava neznalica?

  • Извор: Агенције
  • 06.09.2022. 23:01

Elizabet Tras izabrana je za novu britansku premijerku, a mediji širom svijeta sada izvlače detalje iz njenog života.

Čestitke Trasovoj stižu sa svih strana, ali i komentari. Tako je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas isprozivao Trasovu zbog njene izjave da ne zna da li joj je predsjednik Francuske Emanuel Makron prijatelj ili neprijatelj.

Stoga su se neki prisjetili i kako je svijet brujao i o posljednjem susretu Lavrova i Trasove uoči početka sukoba u Ukrajini 10. februara 2022.

Oni su se tada sreli iza zatvorenih vrata u Moskvi da razgovaraju o onome što je izgledalo kao gomilanje vojske na ukrajinskoj granici.

Pokušavajući da podrži suverenitet Kijeva nad teritorijama na istoku, Trasova je načinila ponižavajuću geografsku grešku.

Lavrov je tvrdio navodno da Rusija nije učinila ništa da izazove zabrinutosti Londona, jer su njene trupe u ruskim regionima Rostovu i Voronježu.

Kada je pomislio da Trasova nije sigurna o kojim regionima je riječ, upitao ju je:

"Vi priznajete ruski suverenitet nad regionima Rostov i Voronjež, zar ne?", prenio je tada "Komersant", na šta je ona nakon kraće pauze odgovorila:

"Velika Britanija nikad neće priznati ruski suverenitet nad tim regionima".

Prema tvrdnjama medija, tada je morao da je ispravi njen ambasador.

Britanija je kasnije te komentare odbacila kao propagandu i rekla da je Trasova jednostavno pogrešno čula ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova tokom sastanka.

"To je totalno smeće i klasična ruska propaganda", rekao je tada izvor, prenosi "mondo".

O ovoj situaciji su tada izvještavali i brojni ugledni svjetski mediji među kojima i Reuters i Euronews, ali naravno pozivajući se na Kremlj.

Ipak, s obzirom da je sastanak bio iza zatvorenih vrata teško je govoriti o tome ko od njih govori istinu.


(Foto: MSP Rusije)

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм