Регулаторно тијело

Канабис легализован у Њемачкој, шта то значи за правила у саобраћају?

  • 06.04.2024. 09:13

Њемачка је легализовала канабис, и мада су мишљења јавности о овоме подијељена, поставља се питање шта је са правилима у саобраћају.

Главно је питање колика ће количина THC-a  бити допуштена у крви - а регулаторно тијело се огласило и овим поводом, и предложило граничне вредности за саобраћај.

Предлаже се – на темељу активног састојка THC-a – концентрација од 3,5 нанограма по милилитру крвног серума, како је Федерално министарство саобраћаја објавило прије неколико дана.

"Ако је ова вриједност постигнута, ефекат који је битан за безбједност саобраћаја при вожњи моторног возила није далеко", саопштило је министарство. 

Званичног ограничења, дакле, нема, али ће вјероватно ускоро стићи. Ипак, постоје границе због којих возачи могу да имају проблем на судовима у случају несреће, односно у наплати штете од осигурања.

У судској пракси утврђена је вриједност од 1 нанограма THC-a у крвном серуму, што значи да надаље прете санкције. 

За увођење препоручене граничне вредности нужна је измјена закона од стране Бундестага, како се даље наводи, а до евентуалне измене Закона о саобраћају важиће досадашња, строжа правила, пише Ревијахак.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: