Džeda

Katastrofalne poplave u Saudijskoj Arabiji, ima mrtvih - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI

  • Izvor: Radio Sarajevo
  • 25.11.2022.11:42

Dvije osobe poginule su u poplavama koje su u četvrtak zahvatile obalni grad Saudijske Arabije Džeda nakon rekordnih količina kiše.

Portparol saudijske civilne zaštite u pokrajini Meka pozvao je stanovnike da ostanu u kućama osim ako nisu hitne potrebe.

Poplave su takođe uzrokovale kašnjenja letova u međunarodnoj zračnoj luci Kralj Abdulaziz, zatvaranje škola i blokirali put prema Meki, prenijeli su tamošnji mediji.

Prema Nacionalnom centru za meteorologiju Saudijske Arabije, količina padavina u južnom području Džede između 8 i 14 sati u četvrtak, koja je iznosila 179 milimetara, bila je "najveća" ikad zabilježena.

Premašila je količinu padavina zabilježenu 2009. godine kada su desetine ljudi stradale u bujicama, prenosi "Radiosarajevo.ba".

Uznemirujući snimci, objavljeni na društvenim mrežama, prikazuju automobile kako se nose ulicama kroz bijesne bujice vode.

Gradska međunarodna zračna luka King Abdulaziz saopštila je da je "zbog vremenskih uslova polazak nekih letova odgođen" i pozvala je putnike da kontaktiraju prevoznike za ažurirane rasporede.

Službena Saudijska novinska agencija (SPA) prenijela je da će škole u gradu biti zatvorene jer se predviđa da će kiša nastaviti padati tokom dana.

Škole su takođe zatvorene u obližnjim gradovima Rabih i Kulais "kako bi se očuvala sigurnost učenika i učenica", saopštio je SPA.